Kulturveckan i Rasbo gottar sig

Kakor blir kultur när Rasbo firar sin årliga kulturvecka med start i dag. Minst 100 sorters kakor, runt 10 000 stycken, har bakats av 60-talet män och två kvinnor. Smakhistoria och design...

Gunilla Philipsson i Rasbo, bakar olika sorters kakor

Gunilla Philipsson i Rasbo, bakar olika sorters kakor

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2013-08-02 13:01

Bygdespel, författaraftnar, hembygdsdag, konserter och konstutställning är de tyngsta pusselbitarna i den årliga kulturveckan i Rasbo.

Men tradition har också kakfesten blivit, den där det bakas runt om i bygden inför kakfrossan i Gåvsta Gammelgård.

Idén fick Birgitta Olsson i Gåvsta från sina hemtrakter i Grenås och Hammerdal nordöst om Östersund.

– Min moster tog mig med på kruskalas, kakfest, på hembygdsgården i Hammerdal. Jag tyckte att det där var en bra idé för Rasbo Röda Korset och kulturföreningen.

Bakning, konstaterar hon, är ett hantverk så gott som något. I år är det sjätte gången kulturveckans besökare har chansen att för en ringa penning äta sig proppmätta på småkakor – de som känner för att riktigt frossa. En chans att träffa på nya smakkombinationer och nya former, att hämta inspiration till eget skapande vid bakbordet.

Första året fanns det drygt 70 sorter att botanisera bland. I år blir det fler än 100. Kakätarna beräknas till 500 eller fler.

Birgitta Olsson har bakat tolv sorters småkakor, bland dem Rasbokakan, en sockerkaksbotten med kokossmet ovanpå, och P-Märitkakor av smördeg, mördeg, hallonsylt och mandel.

Bakar gör också Gunilla Philipsson i Grän, minst sju sorter.

– Det kan nog bli ytterligare någon, säger hon och viker ihop äggkringlor, som heter så för att två kokta äggulor och två råa ingår

i degen.

UNT:s fotograf och reporter provsmakar kringlorna (mmm!) och ytterligare några kakor och fastnar särskilt för de skurna pepparkakorna som smakar ingefära och smör.

– Det är svärmors recept. Hon är 94 år och bakar ännu, berättar Gunilla Philipsson.

Det finns en poäng med kakorna utöver nöjet att baka dem och njutningen att äta dem:

– Förra året fick vi in

30 000 kronor som gick till torkans offer i västra Afrika och till Världens barn, säger Gunilla Philipsson, som är ordförande i Rasbobygdens Rödakorsetkrets.

Kakorna, som inslag i just en kulturvecka, är exempel på tradition och utveckling, design och skapande på flera plan.

– Man kommer till kakkalaset och ser borden med alla dessa kakor. Man behöver inte ens äta dem. Man kan gå omkring och bara njuta av anblicken, säger Gunilla Philipsson, som själv inte är särskilt förtjust i sött, utan mest tycker om att baka kakorna.

Stora kakfrossan äger rum lördag 10 augusti, kulturveckans näst sista dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!