"Kultursidan är till för er läsare"

"Ett attraktivt allrum" - det var ambitionen för UNT:s kultursida när Hugo Wortzelius en gång började redigera den, läser jag i den tidigare chefredaktören Lennart Hirschfeldts historia över tidningen. Det är ingen dum målsättning. En kultursida ska välkomna fritt tänkande skribenter med olika åsikter om allt från film och musik till litteratur och idédebatt.

Foto:

Kultur och Nöje2009-09-01 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Framför allt är kultursidan till för er läsare, med skilda perspektiv, åldrar och förkunskaper. Kultur handlar inte bara om hur mänsklig erfarenhet och kreativitet tar sig uttryck i konst, utan i en vidare mening om våra livsmönster. Hur människor hanterar globalisering och digitalisering är en av tidens hetaste frågor.

Året Hugo Wortzelius började redigera kultursidan i UNT var 1959, som Bo-Ingvar Kollberg påpekade i sin krönika i söndags. Kultursidan fyller alltså femtio i år! Därför känns det extra högtidligt att få börja här som kulturchef. Stort tack till Bo-Ingvar Kollberg, som med sitt stora kunnande har vårdat och präglat kulturbevakningen under många år. Glädjande nog kommer han att fortsätta som skribent här på sidorna.

Jag tycker att det ska bli fantastiskt roligt att få arbeta med kulturtexter i Uppsala, med ett av Sveriges främsta universitetet och ett imponerande rikt kulturutbud - inte bara inne i stan utan i hela regionen.

Från och med idag förenas också UNT:s två redaktioner "Kulturnyheter & Nöje" och "Kultur" i en Kulturredaktion. Vi kommer givetvis att fortsätta göra skillnad på nyheter och kritik. Men vi hoppas på en bättre överblick och ett maximalt användande av alla kunskaper och idéer som finns här på redaktionen.

Tillsammans med redaktionen ser jag fram emot att utveckla ett "attraktivt allrum" för vår tid. Hoppas att ni, kära läsare, kommer att stanna till en stund varje dag.
FAKTA

Kort om mig:
Född 1978, bor i Vasastan i Stockholm med man och dotter.

Det här tar jag med mig till UNT:
I grunden: ett brinnande intresse för kultur i alla dess former, i synnerhet litteratur, idédebatt och den framväxande digitala kulturen.
Från några år i Frankrike: en lust att ifrågasätta, debattera och att ta även till synes banala företeelser på allvar.
Från ett år i Italien: en svaghet för det vackra och även det absurda.
Från en masterutbildning i europeisk politik i Belgien: ett intresse för europeisk politik och kultur.
Från redaktörsskap på tidskriften Axess: en övertygelse om att forskare har en viktig roll i det offentliga samtalet och kan tilltala en bredare publik.
Från en tid som redaktör på DN Kultur: en kärlek till dagstidningen - och viljan att motbevisa de som nu talar om dess död.