Kulturpolitiken hetare än på länge

Kulturpolitiken står högre upp på agendan än på länge, menar kommunikationsstrateger. Dörrknackning och sociala medier kan gynna kulturfrågornas ställning inför valet om drygt ett halvår.

Kultur och Nöje2010-04-20 08:05

Valrörelsen står för dörren. Kulturpolitiken står högre upp på agendan än på länge, menar kommunikationsstrateger. Dörrknackning och sociala medier kan gynna kulturfrågornas ställning.
Med bara drygt ett halvår kvar till valet mobiliserar riksdagspartier­na krafterna, och oppositionen har flaggat för att den vill lyfta upp kulturpolitiken till en val­fråga 2010.
Med blicken vänd mot Norge, där man på allvar gjorde politik av just kulturen under valåret 2005, inspireras svenska politiker till att ge kulturen en mer framträdande roll i valrörelsen.
Och kulturfrågorna verkar vara hetare än på länge.
- Det mullrar bland kulturfolket. Inte minst kulturutredningen och debatten kring den har mobiliserat krafterna, säger Amanda Mogensen, kommunikations­strateg i Lund.

Båda sidor har intresse av att göra kulturpolitiken till en valfråga, menar hon.
- Man brukar ofta säga att val handlar om slaget om kvinnorna. Det är kvinnorna som konsumerar mest kultur i Sverige, och valstrategiskt kan det därför vara smart att satsa på kulturfrågor, säger Amanda Mogensen.
Användning av sociala medier som Facebook och dörrknackning är två metoder som Mogensen tror kommer att få en större betydelse i årets valrörelse, och därmed ­också för kulturfrågorna.
- Ett exempel på en sådan­ fråga är gratis inträde till museerna, en enskild, riktad fråga som passar utmärkt i sådana forum. Facebook kan vara EN kanal av många, men jag tror att de klassiska partiledardebatterna fortfarande spelar stor roll, säger Amanda Mogensen.

Även om kulturpolitiska frågor­ spås spela en större roll än på länge i höstens valrörelse, kommer de än så länge inte i när­heten av den tyngd som de traditionella valrörelsefrågorna jobb, vård och skola har.
- Visst har kulturen uppmärksammats mer den här mandatperioden, men det krävs dels att frågorna hamnar på partiledar­nivå dels att det utkristalliserar sig två tydliga linjer för att kulturpolitiken ska bli en valfråga av dignitet, säger Birgitta­ Rydell, samhälls­politisk chef på fackförbundet DIK, med inriktning på kultur och kommunikation.
Även om debatten skärptes efter­ presentationen av kulturutredningen under hösten 2009 har det, enligt Rydell, mest handlat om organisations­frågor snarare än värdefrågor inom kulturen.
- Den dagen då Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och de övriga partiledarna tar upp kulturen som en huvudfråga i sina tal, blir kulturpolitiken en riktigt stor valfråga, säger Birgitta Rydell.
En driven och populär kulturminister, likt Trond Giske (AP) i Norge, kan också vara avgörande, menar Rydell.
- Det handlar om politisk vilja. Att kulturen blev en valfråga, och kunde bli en valfråga, i Norge har ingenting med pengar att göra. Deras nya opera må vara påkostad, men Sverige har statsfinanser goda nog att matcha det. Symbol­byggen kan vara viktiga för att markera kulturens vikt, säger Birgitta Rydell.

Fotnot: Amanda Mogensen var tidigare­ pressekreterare åt Gudrun Schyman när i Vänster­partiet. Birgitta­ Rydell­ satt som kultur­borgarråd för Folkpartiet­ i Stockholms stad 1998-2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!