Kulturpengar del 1: Bibliotek och teater tar de stora bitarna
Kultur är inte bara skön konst. Det handlar om pengar också. Kultur & Nöje startar här en artikelserie kallad Kulturens pengar. Först ut är Uppsala kommun. Vad satsar kommunen på kultur och vart går pengarna?
Den i särklass största budgetposten på tio-i-topp-listan utgör de kommunala biblioteken — se grafiken — med Stadsteatern som god tvåa.
Områdena bibliotek och teater tar ungefär 30 procent vardera av budgetkakan.Därefter är det ett stort steg till tredjeplaceringen musikskolan, och ytterligare ett kliv ned till nivån för studieförbunden och Uppsala konstmuseum.
Bortsett från den kommunala musikskolan är Uppsala kommuns satsning på musik i dag ganska blygsam. Här kommer det nya konserthuset, med en beräknad driftskostnad på cirka 20 miljoner kronor, att förändra
bilden. Konserthuset kommer att segla upp på en fjärdeplats på topplistan, efter den kommunala musikskolan.
Enligt den kommunala organisationen är kulturnämnden även arkivmyndighet. Det är förklaringen till att Stadsarkivet finns med i kulturbudgeten.
Frågan om hur mycket pengar Uppsala kommun totalt satsar på kultur är inte helt lätt att besvara. Det beror på att pengarna fördelas via olika styrelser och nämnder. Den summering som UNT gjort landar på cirka 200 miljoner kronor — se separat faktaruta.
En förklaring till att fördelningen av pengar ser ut som den gör mellan olika områden, är den uppdelning av ansvaret för kulturen som Uppsala kommun och Uppsala läns landsting gjort.
I dag är landstinget så kallad huvudman för Musik i Uppland, och det är staten och landstinget som står för fiolerna när Musik i Uppland höjer taktpinnen.
Uppsala kommun bekostar i gengäld Konstmuseet på Slottet och Stadsteatern, tillsammans med staten, medan C-landstinget som huvudman för länsmuseet får bidra till driften av Upplandsmuseet.
Kritik riktas ibland mot kommunerna för att det mesta av kulturpengarna går till stora institutioner och att endast en liten del av penningströmmen når fria kulturarbetare. Den kommentaren kan göras också om Uppsala kommun.
Men kulturnämndens ordförande Kees Geurtsen (s) håller bara delvis med om den här uppdelningen. Han tycker att flera av institutionerna till stor del innebär ett stöd till det fria kulturlivet.
— Vi erbjuder en infrastruktur, platser eller scener som i hög grad gynnar det fria kulturlivet. Det gäller till exempel institutioner som Gottsunda-þd>teatern och gästspelsscenen Regina, men också Konstmuseet, Bror Hjorths Hus och studieförbunden.
— I det senare fallet uppmuntras det fria skapandet och ett samarbete mellan amatörkultur och professionell verksamhet stimuleras, menar han.
Som direkt, riktat stöd till fritt skapande kan räknas alla verksamhetsbidrag, evenemangsbidrag, stipendier med mera.
En summering av det stödet från kulturnämnden till det fria kulturlivet landar på cirka 25 miljoner kronor per år.
Men Kees Geurtsen menar att Uppsalas kulturliv inte kan reduceras till en fråga om riktade bidrag. Han tar exemplet Kulturnatten som lockar cirka 100 000 besökare årligen.
— Vi satsar 375 000 kronor på arrangemanget genom att bekosta en ram, en marknadsföring för det. Om vi portionerade ut pengarna på 120 arrangörer skulle vi aldrig få en kulturnatt, säger han.
Tre områden som Kees Geurtsen ändå skulle önska kunde få ökade resurser är evenemangsbidrag till det fria kulturlivet, vidare att enprocentsregeln vid byggande följdes fullt ut, vilket skulle få stor betydelse inte minst för bildkonsten. Hit hör också önskemål om en konsthall i Uppsala.
Det tredje önskemålet är ökat stöd till ungdomskulturen.
— Vi har en musikskola, men jag skulle gärna se en motsvarande frivillig kulturskola i Uppsala, säger han.
Kees Geurtsen är mycket nöjd med den kommande satsningen på konsert- och kongresshuset i Uppsala och att kulturnämnden varit så enig över partigränserna och drivande i frågan. Han är också tillfreds med att Uppsala i fjol äntligen fick ett kulturpolitiskt program samt att tio miljoner kronor avsatts till upprustning och tillbyggnad av Biologiska museet i Börjeparken i Uppsala.
— I den här satsningen förenas kulturarv, Linnéjubileum och miljöpedagogik. Jag hoppas att museet blir en mötesplats för konst och miljö, säger han.
Premiär blir det redan i år för ett kommunalt litteraturstöd på 100 000 kronor till litteratur av särskilt intresse för Uppsala.
FAKTA
Uppsala kommuns kulturnämnds budget slutar 2006 på drygt 118 miljoner kr. Till det kan läggas bidraget till Upsala stadsteater på drygt 52 miljoner kr via ett separat kommunalt bolag. Samtidigt fördelar barn- och ungdomsnämnden 25 miljoner kr till s k frivillig musikundervisning, dvs kommunala musikskolan, och ger Grand två miljoner och Ungdomens hus 0,75 miljoner kr - båda fungerar till stor del som hus för musik och ungdomskultur i Uppsala. Därmed skulle kommunens kulturnota för driften på kulturområdet i år landa på ganska exakt 200 miljoner kr. I grafiken ingår 1,4 miljoner kr i evenemangsbidrag, som hittills endast fördelats för halva 2006, i posten Övrigt.
Kultbudgeten utgör ca tre procent av Uppsalas totala budget på 6,9 miljarder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!