Kulturnatten hela dygnet

Tango, fusionsenergi, tai chi, första hjälpenövningar, skärbrännare och hip hop. Årets kulturnatt i Uppsala bjöd på kulturupplevelser av de mest skilda slag. Somligt började på lördagmorgonen, annat sent på natten. Mer än 500 arrangemang fanns i Uppsala med omnejd.

Kultur och Nöje2005-09-11 11:00
Centralstationen
Tåget rullar in på stationen och i stället för det vanliga, mekaniska "nästa Uppsala" hör vi lokförarens röst i högatalarna:
- Vi på tåget önskar er en trevlig dag. Ta det lugnt och bli fulla av kultur och inte så mycket annat. Det är kulturnatt i Uppsala.

Systembolaget i Svavagallerian
Ungdomar med klirrande gröna påsar strömmar ut ur butiken. Klockan är 14.55. Johan Ess som står i kassan bekräftar att det är mer folk än en vanlig lördag.
- Det var hur lugnt som helst till för tjugo minuter sedan. Sen blev det så här.

Forumtorget
Hemvärnets musikkår uppträder. Allvarliga män i rena, vita handskar och mössar spelar en marsch.

St Erikstorg
Bakom scenen kommer Mandana Yusefi vinglande ut på trappan till en husvagn, i höga klackar och rosa kjol. Hon har varit med i Småstjärnorna och uppträtt som Nanne Grönwall.

Stora torget
Godisremmar i alla möjliga hälsovådliga färger ligger i högar på ett bord. Det luktar starkt av korv, brända mandlar och langos. Och fisk. En liten bit bort pågår en nollning. Systemvetaren Fredrik Hilding står på knä på Stora torget iförd en svart sopsäck, med en plattfisk i munnen. Genom att knycka på huvudet daskar han den i pannan, 19 gånger. Kompisarna räknar högt. Det stänker fjäll och fiskslem.
- Jag tror jag måste spy, säger han efteråt och torkar sig om munnen.
Vad som än händer i kväll så kommer detta att vara hans starkaste Kulturnattsminne.

Upplandsmuseet
Det ryker ur en stor järngryta på Upplandsmuseets innergård. Men det är inte mat som kokar, utan rödfärg. Barn målar sina egna dalahästar, och vid en gammaldags täljhäst sitter Runa Hallin och täljer på något som kanske skall bli en skål.
Är det här kultur?
- Det här är kul, säger Runa Hallin och ler stort.

St Eriks torg
Slampoeten Kung Henry håller invigningstalet, och gör en "aningen politisk analys av begreppet kultur". Varför har vi egentligen ett sådant behov av estetiska upplevelser?
Svaret får publiken när två kranar och en traktor med nio vitsminkade butoh-dansare i skopan långsamt rullar in bland åskådarna. SU-EN och Skrotcentralen har tillsammans satt ihop en spektakulär performanceshow som inte lämnade någon oberörd.
Mellan griparna dinglar ett rostigt fordonschassi. Dansarna genomför sin suggestiva dans på ett lastbilsflak. Svetsgnistor fräser i natten som snabbt faller över Uppsala.

Studentbokhandeln
Universitetets rektor Bo Sundqvist går fram till mikrofonen som riggats upp bland bokhyllorna och förklarar att årets Disapris går till Ulf Danielsson, författare till bland annat Stjärnor och äpplen som faller.

Galleri London
Kön ringlar lång till Lennart Nilssons fotoutställning.

Ekocaféet
Det är varmt och trångt. Tangogruppen Cambalache har lockat en nyfiken och närgången publik. Åhörarna trängs i dörröppningen eller sitter hopkrupna på golvet, och kommer så nära tangon som överhuvudtaget är möjligt, utan att själv dansa. En vrist darrar, klackar smattrar mot det nötta trägolvet, vadmuskler spänns under en svart, svepande kjol. En arm sträcks runt en smal rygg, ett axelband glider ned. De dansar med stor koncentration. Det är först när musiken tystnar som Pernilla Nilsson spricker upp i ett stort leende och avslappnat lutar sig mot sin danskavaljer Bengt Backlund.

Gamla torget
På Gamla torget står Ronnie Lindblad från Röda korset och säljer blåtiror, rivsår och bulor. Endast 10 kronor. För en stridsskada får man betala lite mer. Naturligtvis. Med hjälp av så kallat filmblod och färg sminkar han verklighetstrogna skador på barn och vuxna.
Har folk någon favoritskada?
- Tja, avslitna tummar.
Vid bordet bredvid sitter Ibrahim Mehho och delar ut information om Röda korset. Det är Internationella första hjälpen-dagen och effektsminkningen är inte enbart en "kul grej". Det är också ett sätt göra övningarna mer realistiska, så att man kan behålla lugnet, om olyckan skulle inträffa.
9-åriga Hanna vill ha en vanlig skärskada på handen. Mehho hjälper henne, men ber Ronnie ta över. Han har skurit sig. På riktigt. Ingen tror honom.

Celsiushuset
Magnus Strandberg och Johan Larsson från cirkusgruppen Tusen konster och en boll jonglerar.

Gustavianum
Det är fysikens år i år, vilket Gustavianum bland annat uppmärksammar med fysiktema på Kulturnatten. Men entusiasmen delas inte av den breda allmänheten. Auditoriet är långt ifrån fullsatt när professor Jan Källne föreläser om fusionsenergi. Han ber publiken i de bakra bänkarna att flytta fram lite grann. När det ändå finns plats.
Ett fåtal händer höjs, trevande, när han frågar om någon känner till något om fusionsenergi. Jan Källne ler lite, griper tag i pekpinnen och börjar med den historiska bakgrunden.
Kulturnatten är ett tillfälle att lära sig något nytt.

Atrium
Grekiska folkdansare uppträder i en fullpackad seminariesal, anförda av en äldre kvinna med en vit bollfrans runt det bestämda ansiktet. Ingen ifrågasätter hennes auktoritet, inte ens publiken som lydigt klappar takten och ställer upp sig i en skev dansring när hon anbefaller det:
- Kom! Kom, gott folk! Nu ska alla vara med!
En äldre herre kommer skyndande, knäpper brådstörtat upp manschetterna.
- Vänta på mig!
- Ja, välkommen!

Fyristorg
- Räck mig din hand, sjunger den kristna kören, vi har samma väg att gå, vi behöver alla varann.
En mamma med fyra ungar och en barnvagn står ensamma framför scenen.

Globalen
Några hundra meter bort spelas musik av ett helt annat slag. Men inte mindre innerlig. Trummorna dunkar nedför hela Sysslomansgatan.
Det sista ljuset försvinner från himlen som täcks av kajor som kretsar över St Eriks torg och runt Domkyrkans torn. Den sjuttonde Kulturnatten faller över Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!