Kulturnämnden beslutade sig på torsdagen för att ha öppna sammanträden i framtiden med reservationer för vissa frågor.
– Av egen erfarenhet vet jag att man i exempelvis kommunfullmäktige inte diskuterar kulturfrågor särskilt mycket. Det gör vi här och det ska man få komma och lyssna på, säger Eva Edwardsson (FP), ny ordförande i kulturnämnden.
Förutom att besluta om en ökad insyn i sitt arbete kom man under årets första sammanträde fram till att minska antalet beredningar. Tidigare diskuterades och undersöktes kulturärenden av fem olika grupper: ett stipendieutskott, en bidragsberedning, en arkivberedning, en konst-, musei- och kulturmiljöberedning och en biblioteks- och folkbildningsberedning. Nu har de två sistnämnda fått stryka på foten. En som reserverade sig mot detta var Miljöpartiets Küllike Montgomery. Hon är rädd för att viktiga ärenden kan komma att passera för snabbt utan att ha ett tillräckligt beslutsunderlag som understöd.
– De beredningar man tagit bort utgör en stor del av kulturnämndens ansvarsområde varför det är befogat att behålla dessa, säger Küllike Montgomery.
Eva Edwardsson menar att sakbehandlingen av frågorna inte ska förändras. Hon säger också att det inte finns någon poäng i att ha en liten beredning som först diskuterar en fråga bara för att senare föra samma diskussion i nämnden.
– Sedan finns det en ekonomisk poäng: förtroendevalda kostar arvoden. Vi slimmar således organisationen och lägger hellre pengarna på fördjupande seminarier om exempelvis biblioteksfrågor.
En tredje förändring som trätt i kraft är att arbetsutskottets antal ledamöter minskats från fem till fyra: två från den politiska majoriteten (FP), (M) och två från minoriteten (V), (S), samt två ersättare enligt samma modell, (M) och (MP). Värt att notera är att varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna finns representerade i kulturnämndens arbetsutskott.