Årets kulturnatt i Uppsala är i full gång. Klockan 14 hölls invigningen på UKK. Invigningstalare var teaterregissören och tidigare radioteaterchefen Stina Oscarsson. För Uppsala väntar en kväll fylld med hela 622 evenemang av alla möjliga slag.
14.00 Konserthuset
Årets kulturnatt arrangeras dagen innan valet vilket gör det upplagt för en mer politisk sådan än vanligt. Det är något regissören, teaterchefen och författaren Stina Oscarsson tar fasta på i sitt invigningstal som startar med Sig Dagermans dagsvers ”En dag om året” från 1924, där författaren uppmanar oss att låtsas att allt är bra en dag om året.
Stina Oscarsson citerar en rad historiska personligheter, som Astrid Lindgren och Martin Luther King och slår fast att fred aldrig kan nås med våld. Hon citerar även Rudolf Hess, som var kommendant i koncentrationslägret i Auschwitz, och i ett brev till sin son innan hans dödsdom verkställdes insåg sitt misstag i att bara lyda order och inte tänka själv.
Genom kulturen kan vi uppleva andra personers öden och lära oss av deras misstag, utan att någon kommer till skada. Det är en av många anledningar till att kulturen är viktig. Och Kulturnatten är en manifestation för kulturens värde.
För 26 år sedan arrangerades den första upplagan av Kulturnatten och då inleddes traditionen med en invigningsfanfar. 1989 stod Uppsala storband för fanfarandet. I år är det Trio X som står för melodin som markerar att årets största kulturhändelse i Uppsala lämnat startblocken.
15.30 Stadsbiblioteket
Temat är fred och poeten Rodja Sekersöz uppfyller det genom poetiska tolkningar av motsatsen, krig. I en dikt ”om bönor” som ger hårda kängor åt patriarkatet och manssamhället droppar hon träffsäkra metaforer om kaffebönor och slår fast att hon inte är ”någon böna du kan koka” inför en stor estradpoesitörstande publik på Stadsbiblioteket.
15.55 Å-huset
”Här är inte längre mitt hem” står det på Elin Forsells broderi som ingår i utställningen ”Renovera radera rasera hem” på Å-huset. Utställningen handlar om renoveringarna i Gränby som ledde till att många av dem som bodde där inte hade råd att bo kvar. Bildkonst, videokonst och en musikvideo av hiphopgruppen LöstFolk är några av inslagen som handlar om frustrationen många Gränbybor kände och känner över situationen.
På köksskåp som bevarats av finsnickaren Ulf Eklund projiceras en film där maskiner river ut den gamla inredningen och tippar den i en container.
17.05 Skytteanums valv
Metaforbrottning är en konstsport som går ut på att likt verbala kampsportare försöka överträffa varandras metaforer tills motståndaren står mållös. I Skytteanums valv går Sara Sönnebo och Jakob Joelsson en match inför en jublande publik. Första ronden utgår från ”metaforboxning är…” och startar med meningen ”en slätrakad kaktus som sticker dig vid varje fullmåne”, väger fram och tillbaka innan Jakob Joelsson avslutar med ”ryktet om ett maskhål på Mars framsida som tar ner dig på Jorden igen.” Sara Sönnebo ger upp och första omgången är klar.
19.25 Svandammshallarna
Arrangörerna bakom Femtech festival på Svandammshallarna hade tröttnat på att gå på dansklubbar och lyssna på manliga dj:s med coola solglasögon och startade en festival som ska motverka sexism, rasism och homofobi.
Klockan 19.25 har festivalen inte riktigt kommit igång än, men en ganska stor publik ser performanceartisten Vilda hästar göra ett framträdande där electromusik med texter om en värld som blöder och där det krävs motståndskraft och tro på en utopi för att något vackert ska hända. Att döma av den förväntansfulla energin i lokalen väntar stora saker redan samma kväll.
20.02 Gustavianum
Steampunk är en kulturyttring som handlar om att kombinera 1800-talsstil med framtidsvisioner. Resultatet blir en slags science fiction i 1800-talsstuk.
På Museum Gustavianum har Uppsala-Gefle Ångpunksällskap modevisning och Anna-Maria Odén visar upp sin steampunkmundering och möts av konfunderade blickar från många av museets besökare.
– Jag brukar säga att alla som har jeans är en slags lightversion av steampunkare eftersom jeansen uppkom 1860. Många går runt och är steampunkare utan veta om det, säger Lill-Erik Andersson och visar upp sin Iphone som han klätt i ett robust fodral av trä och metall.
20.30 Odinslund
Riddare Järnek missar att slå ner ett brinnande klot från sin häst och blir utbuad av publiken. För Riddare Gyllene Lejonet går det bättre och publiken jublar och hoppar undan när elden rullar ut bland åskådarna.
Att kultur är ett brett begrepp blir aldrig mer uppenbart än på den alltid välbesökta eldshowen i Odinslund. Kultur kan vara lärdomar från Andra världskrigets koncentrationsläger, som Stina Oscarsson talade om på invigningen, och det kan vara ren underhållning i form av frustande hästar och sprakande eld. På Kulturnatten ryms alla varianter.