Kulturer möts i Uppsaladräkten

En dräkt med inslag från ­olika länder håller just nu på att skapas av föreningen Ting och kaka i Uppsala. Kläderna ska spegla ett mångkulturellt samhälle med kvinnornas erfarenheter i fokus.

Kultur och Nöje2005-04-13 00:00
En batikmönstrad tunika från Kenya, en norsk lusekofta, en kornblå indisk sari med guldinslag och en uppländsk husmorsdräkt. I för­eningen Ting och kakas lokal på S:t Johannesgatan i Uppsala hänger kläder från olika länder på rad utmed väggarna. Kläderna är tänkta att inspirera och väcka idéer hos de åtta kvinnor som just nu är i färd med att skapa en Uppsaladräkt, ett eller flera plagg med inslag och detaljer från olika kulturer.
— Dräkten ska synliggöra de många olika nationaliteter som finns här i Uppsala och få männi­skor att känna sig stolta över vad de kan bidra med i vårt samhälle, säger Turid Apelgård som själv kommer från Norge och som arbetar som diakon vid Diakonstiftelsen Samariterhemmet.

Sömnad i centrum
Turid Apelgård är en av initiativtagarna till Ting och kaka, en ekonomisk förening som verkar för integ­ration mellan kvinnor av olika nationaliteter. En gemensam nämnare för många kvinnor, oavsett ursprungsland, är intresset för sömnad. Detta har Ting och kaka tagit fasta på. Kläder och sömnad står i centrum av deras verksamhet. Och att tillsammans designa och sy upp en mångkulturell dräkt har länge varit en dröm, en idé som vuxit fram under det senaste året. I och med att föreningen fick 15 000 kronor i bidrag från kulturnämnden i Uppsala blev projektet möjligt.
— Vi kommer från olika länder, men har en gemensam vision om livet i Sverige, vi vill skapa något tillsammans här. Och vi har alla något med oss i bagaget som är viktigt att ta vara på. Dräkten kommer också att illustrera vår historia, säger Shymali Chakraborty som är född i Bangladesh och uppväxt i Indien.

I sin linda
Arbetet är ännu i sin linda. Idéer bollas, tygprover testas, mönster ritas. Kanske blir slutresultatet en enda dräkt, kanske gör kvinnorna tio plagg, en baskollektion som går att kombinera på olika vis. I projektet ingår även att steg för steg dokumentera arbetet.
— Vi vill göra kläder som går att använda. Och som kanske också i förlängningen genererar arbete. Vi samarbetar med kvinnokollektiv i Indien, Kenya och Bangladesh och drömmen är att plaggen ska kunna tillverkas där i lite

Fotnot: De som arbetar med Upplandsdräkten på Ting och kaka är Turid Apelgård (Norge), Shymali Chakraborty (Bangladesh), Elena Maria Zenkelt (El Salvador), Mary Obanda (Kenya) samt Gudrun Forsell, Pernilla Lindell, Annica Magnusson och Maria Söderström (Sverige). Om ett drygt år ska plaggen vara färdiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!