På förra årets kulturnatt sattes rekord i antal programpunkter, 650 stycken. När UNT talar med kulturnattsgeneralen Sofie Blomgren några dagar innan invigningen ser det dock inte ut som om man i år kommer att kunna slå den siffran. Möjligtvis lyckas man tangera den.
- Vi ligger i nuläget på ungefär 640 programpunkter, men då kan fortfarande några programpunkter tillkomma och en del i värsta fall falla bort.
Ett rekord som man dock ser ut att kunna slå är antalet programpunkter som äger rum utomhus.
- Det är fler än någonsin som bett om att få röra sig på och runt stan, säger Sofie Blomgren. Samtidigt är det fler evenemang än normalt i parker och grönområden. Så det blir en ovanligt utspridd kulturnatt i år.
Att evenemangen sprids ut är visserligen inte något problem. Det brukar ju kunna bli ordentligt packat i centrum. Även i år räknar man med att folk i första hand kommer att röra sig längs stråken från S:t Eriks torg, Stora Torget och ner mot Centralstation. Men även vissa enskilda platser och evenemang, som eldshowen i Botaniska trädgården, förväntas dra mycket folk.
- Totalt räknar vi med mellan 100 000 och 150 000 besökare. Men det är alltid svårt att beräkna. Väldigt mycket hänger ju på vädret, säger Sofie Blomgren.
De många utomhusevenemangen har dessutom varit extra svåra att få ihop i år.
- Med alla ombyggnationer som pågår i stan just nu har vi fått nya förutsättningar att arbeta med. Det har varit tuffare i år att pussla ihop alla utomhusevenemang.
Om de många utomhusevenemangen kommer att påverka hur pass stökig årets kulturnatt blir är svårt att sia om. Men att kulturnatten återigen ska komma att förknippas med oroligheter och fylla är ett ständigt orosmoment, menar Sofie Blomgren. På mitten av 90-talet var det många ungdomar som drack på kulturnatten. Men det har blivit betydligt bättre på senare år, mycket tack vare alla de drogfria evenemang som anordnas. Förra året fick kulturnatten Barnombudsmannens nyinstiftade barnrättspris. Priset fick man bland annat för sitt långsiktiga och strategiska arbete för att göra kulturnatten tillgänglig och trygg för alla, med fokus på barn och ungdomar.
- Vid alla evenemang där det samlas ett större antal människor krävs god samverkan mellan oss som arrangör, polis, räddningstjänst och socialtjänst. Det är ett arbete som görs vid alla större evenemang här i Uppsala. De senaste åren har vi haft en positiv trend vad gäller att få bort fylla och stök, och vi arbetar hela tiden för att den trenden ska fortsätta, säger Sofie Blomgren.
En grön, och vad gäller drickandet förhoppningsvis också vit, kulturnatt är alltså att vänta.