Förra året förändrades den kommunala musikskolan och blev i stället en kulturskola med musik, dans och drama. Runt 2 000 elever har blivit 2 300, en ökning med nära 20 procent.
– Det stora skälet till ökningen är att vi infört gruppundervisning i piano. Många som stått länge i kö för att lära sig spela piano har nu fått möjlighet att göra det, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.
Men av den extra satsningen på 5,5 miljoner kronor för kulturskoleverksamheten 2016, användes aldrig 2,2 miljoner kronor. Bland annat det här fick Eva Edwardsson (L), andra vice ordförande i kulturnämnden, att reagera:
– Det är lite märkligt, kön till kulturskolan är ju kvar. I år har kulturnämnden ett överskott på 6,3 miljoner kronor och pengarna har inte utnyttjats. Det är vi i oppositionen kritiska mot, säger hon.
Peter Gustavsson säger att många verksamheter som budgeterats för 2016 inte kommit i gång än. Till exempel handlar det om att få in externa aktörer som ska söka anslag för att bedriva kulturverksamhet för barn och unga. Där är ansökningskriterierna ute på remiss och man räknar med att verksamheten ska kunna sätta i gång till hösten.
– Vi bygger ut barn och ungas möjligheter till eget skapande successivt. Förutom kulturskolans verksamhet vill vi ta vara på viljan och förmågan hos föreningar och kulturskapare och ge möjlighet till fler kulturpedagogiska verksamheter att utvecklas och expandera.
Trodde att ni skulle få i gång det, om ni nu hade avsatt pengar för det?
– Ja, absolut, vi hade velat starta upp den verksamheten redan under 2016, säger Peter Gustavsson.
Det är flera andra poster i nämndens budget där pengarna inte har utnyttjats, vilket Eva Edwardsson också ifrågasätter.
– Majoriteten har satsat två miljoner kronor på ett nytt kulturhus i Gränby, där har man bara utnyttjat 500 000 kronor. Det är också lite tråkigt, säger hon.
Kulturhuset i Gränby håller enligt Peter Gustavsson på att utredas.
– Vi kommer snart att få en rapport till nämnden. Och ska man ta ett stort strukturbeslut om att starta en ny verksamhet, som ett nytt kulturhus, då vill man ha goda underlag för det.
De outnyttjade pengarna hade kunnat användas till annat, men den prognos som nämnden fick ta del av från kulturförvaltningen i augusti pekade enligt Peter Gustavsson mot ett nollresultat, inte ett överskott på flera miljoner.
– Vi vet att det finns många bra verksamheter som vi i dag tackar nej till av budgetskäl. Hade vi vetat att vi hade pengar att röra oss med hade vi i större utsträckning kunnat stödja andra typer av verksamhet, säger Peter Gustavsson.
Han menar att nämnden i framtiden måste få bättre underlag från förvaltningen för att man ska kunna jobba effektivt.
– Det är anledningen till att nämnden i dag tog beslut om att förvaltningen ska utveckla sitt prognosarbete. Vi ska få månadsprognoser så att vi kan följa utvecklingen, säger han.