Staden fick en ny jättefestival
Sista helgen i augusti fylldes Polacksbacken av cirka 15 000 människor, de allra flesta utan påtagliga ålderskrämpor. Majoriteten hade kommit för att se artister som Veronica Maggio, Zara Larsson, Victor Leksell och Hooja. Enligt arrangören Homerun Festivals är nya Homecoming Festival en långsiktig satsning med potential att dra ännu mer folk redan nästa år.
Uppsala missade målet – för andra gången
Det sprack igen. Uppsalas andra försök att bli Europeisk kulturhuvudstad slutade i ett gruvligt misslyckande. Den här gången blev Kiruna en för svår utmanare. Men gick luften ur projektet för det? Svar nej, om man får tro Uppsalas rödgröna majoritet med stöd av L. Planen för de närmaste åren är nämligen att genomföra de kulturhuvudstadskopplade arrangemang som redan skissats. 14 miljoner kronor ska satsas 2025 och 2026. Oppositionen reste ragg och morrade: "Lägg pengarna på bibliotek och kulturskola i stället".
En världsstjärna dök upp på Reginateatern
Jacob vem? Långt ifrån alla var med på noterna när folkmusikduon Väsen berättade vilken världsartist de lyckats få på kroken till sin konsertserie på Reginateatern: den sexfaldigt Grammybelönade Jacob Collier. Trots att multibegåvningen slagit musikvärlden med häpnad i tio år har han uppenbarligen gått under radarn hos många. Oavsett vilket blev det en osannolik tisdagskväll på Regina 20 november. Inför drygt 200 åhörare visade den 30-årige britten varför han är en unik musiker och en fantastisk liveartist.
Uppsala fick sitt "laxiga" biopalats
Filmstaden Luxe (som enligt förståsigpåare ska uttalas Lax) ersatte i ett huj tre biografer: gamla Filmstaden, Spegeln och Royal. I juli klipptes invigningsbandet av en cylinderhattförsedd Christer Nordström, ex-polisen som extraknäckt på stans biografer sedan högertrafikomläggningen. Han undvek att säga Filmstaden Lax i sitt tal, men det gick bra ändå. Nu ståtar Uppsala med en av Europas modernaste biografer.
Nya teaterchefen flirtar gärna med skräck
Han utnämndes redan i våras men tillträdde först 1 november. Nu är det Rikard Lekander som leder Uppsala stadsteater efter åtta år med Petra Brylander vid rodret. Till en början får han nöja sig med att förvalta företrädarens redan lagda repertoar, men så småningom utlovas ett kaxigare utbud. Kanske med spår av en av Lekanders favoritgenrer – skräck.
Året då kammarmusiken tystnade
På försommaren detonerade nyheten som gav eko i Musiksverige: Uppsala kammarsolister läggs ned med omedelbar verkan. Bakgrunden var huvudmannen Musik i Upplands svaga ekonomi. Genom att avveckla den erkänt framstående ensemblen drogs fem tjänster in och kostnaderna sänktes med 3,7 miljoner kronor per år. Högljudd kritik hördes från många håll, men vad hjälpte det?
– Det var nödvändigt för oss att vidta åtgärder för att få ekonomin i balans. Annars hade ekonomin brakat ihop, sade länsmusikchefen Gabriel Lindborg.
"Antikrundan" fick Botaniska trädgården att sjuda
En högsommarvarm dag i början på september var det folkfest från morgon till kväll i Botaniska trädgården. SVT:s långkörare "Antikrundan" kom till Uppsala och folk köade i timmar för att få visa allt från loppisfynd och udda prylar till släktklenoder och arvegods. Tv-profilerna Anne Lundberg, Knut Knutson och Pernilla Månssons Colt var förstås också på plats. I början på januari visas det färdigklippta programmet.
Owe Thörnqvist fyllde 95 och blev museiaktuell
Att Owe Thörnqvist flyttade från Uppsala ungefär samtidigt som kontinentalplattorna gled isär hindrar inte att han ännu ses som en av stans främsta ambassadör. Under 2024 blev det rubriker av två anledningar: Dels fyllde rimsmeden 95 i mars och hyllades av artistkollegor med en show på Scalateatern i Stockholm. Dels väcktes frågan om det inte var dags att resa ett museum över honom i hemstaden. Tegelvillan i Stadsträdgården fördes fram som en lämplig lokal.
Skådisen som hyllade Putin och utlöste en teaterkris
I maj hyllade skådespelaren Richard Turpin den ryske presidenten Putin under ett tal vid Svensk-ryska vänskapsföreningens årsmöte. Det blev starten på en händelskedja som slutade med att Uppsala stadsteater lade ned sin föreställning "Tysk höst". I pjäsen medverkade Turpin, som vägrade att göra avbön: "Allt som står i talet, det tycker jag", sade han till UNT. Att pjäsen stoppades berodde dock inte på Turpins pro-ryska åsikter. I stället hänvisade teaterchefen Petra Brylander till de mängder av hot och hat som riktats mot teatern.