Kultur som bryter normer
Sofia Säfholm startar ljudanläggningen och sätter på sig hörlurarna. Hon är diskjockey och står i replokalen, två trappor upp i Ungdomens hus på Svartbäcksgatan i Uppsala. Hit går hon så ofta hon hinner, övar, "för att bli skickligare, göra bättre taktmixar, bygga bättre set och ljudlandskap". Hon är feminist, och får utlopp för sin politiska medvetenhet genom musiken.
Foto: Rolf Hamilton
Replokalen hyrs av Sister Uppsala/Rockrebeller, en förening för unga musikintresserade kvinnor i Uppsala.
Sofia Säfholm startade Sister Uppsala för två år sedan, i syfte att vidga och förändra musikscenen i Uppsala. Göra den roligare, mer kreativ. Påverka attityder.
- Musikbranchen är väldigt mansdominerad. Och som tjej kan det vara svårt att ta sig in, man får inte tillgång till nätverk, blir inte tagen på allvar. Det upplevde jag själv när jag ville börja som DJ för ett par år sedan, säger hon.
Att skapa ett eget nätverk var nödvändigt, menar hon. Och inom Sister Uppsala upplever hon en stor samarbetsanda och kreativitet, en nödvändig grund för att experimentera och utveckla det konstnärliga uttrycket.
På ett bokkafé i Gamla stan i Stockholm sjunker Katarina Winter, Märta Thisner och Anna Wallgren ned i soffan och i den brunröda läderfåtöljen. De tillhör Öfakollektivet, Öppna feminister agerar, som består av 25 kvinnor mellan 20 och 30 år, de flesta uppväxta i Uppsala.
Öfa startade som en samtalsgrupp, ett nätverk för diskussion och utbyte av erfarenheter. Namnet Öfa var med från början.
- Begreppet feminist har blivit laddat med negativa associationer. Vi vill ladda om det med positiva, säger Katarina Winter.
Med tiden växte viljan inom gruppen att göra något mer, skapa något tillsammans. Agera utåt, mot samhället. Det resulterade i Var god tag plats!, en collageföreställning med teater, performance, dans, film, bild och musik. Teman som tas upp är bland annat ensamhet, systerskap, kärlek, sex och identitet.
Nästa vecka spelas Var god tag plats! på Reginateatern i Uppsala.
- Vi vill visa på styrkan man får av att vara många, i att ha ett nätverk. Att vi själva ställer oss på scenen är ett politiskt statement - den här platsen tar vi. Och det hoppas vi ska peppa andra tjejer, säger Anna Wallgren
- Vår föreställning är normbrytande och det behövs. Publiken får ett alternativ till den traditionella scenkonsten som i dag ofta är präglad av patriarkala strukturer, säger Katarina Winter.
- Viktigt är också att visa att det finns andra som tänker på samma saker som en själv, säger Märta Thisner.
De hoppas att föreställningen tolkas på många olika sätt.
- Att få folk med fördomar mot feminister att gå och se vår föreställning, och att de efter det kanske byter sina fördomar mot feministiska åsikter, är ju ett mål, säger Anna Wallgren.
Konstnären Stina Wollter värjer sig mot begreppet feministisk konstnär. Nej, den rubriken sätter hon inte på sitt arbete, säger hon, inte i den bemärkelsen att hon tänker i genus medan hon målar.
- Men jag är feminist, tveklöst. Det är en grundläggande värdering som finns marinerad i mig, och med det jaget skapar jag min konst. Så per automatik finns det genusperspektivet med, och många som ser mina tavlor brukar också göra den tolkningen, säger hon.
Hon målar narrativt, berättande, ofta med kvinnor och barn som motiv. Hon låter dem vara huvudaktörer i målningarna, synliggör dem
- Genom det deltar jag i ett hörn av den feministiska rörelsen, säger hon och tillägger
- Men kanske borde vi kvinnliga konstnärer arbeta mer tillsammans i projekt och nätverk för att maka plats åt oss på den konstnärliga arenan.
Tillbaka till Sofia Säfholm och replokalen i Ungdomens hus. Hon spelar en melodi, det är elektronisk musik, hon säger "lyssna på texten nu". En kvinnoröst sjunger om sitt arbete i laboratoriet, sina vetenskapliga analyser.
- Tjejer beskrivs ofta som passiva i musik, till och med som objekt i många genrer. Eller körar i bakgrunden. Men den här låten ger en motbild. Det är feministisk musik, säger hon.
Och just inom den elektroniska musiken har kvinnorna en stark arena i dag, menar hon. Elektronikan har blivit enormt stor de senaste åren. Sofia Säfholm ser utvecklingen som en förlängning av den feministiska musikrörelsen Riot grrrls i USA.
- Riot grrrls var normbrytande inom rock och pop, och revolutionerade scenen. När deras kaxiga attityd blandades med den tekniska utvecklingen, uppstod den elektroniska boomen. Man kan säga att det pågår en elektronisk kvinnorörelse just nu, säger hon.
Öfakollektivets föreställning Var god tag plats! visas på Reginateatern i Uppsala 8-10 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!