Kultur i Alsta trädgårdar

Bland åkrar och humlesurr, nära Örsundsbro, ligger Alsta trädgårdar. Under sommarhalvåret kombineras här konst och teater med trädgårdsmiljö.

Alsta trädgårdar.
Motorsågskonsverk av Mats Nyberg

Alsta trädgårdar. Motorsågskonsverk av Mats Nyberg

Foto: Jörgen Hagelqvist

Kultur och Nöje2010-07-16 11:07

Det är sommarförmiddag och bulldoften slår emot oss i bortre änden av växthuset i Alsta trädgårdar. Margareta Palmén har varit i farten ett tag med att baka bröd och kakor till caféet som finns här.

Vi kliver genom café- och butiksdelen. I ett vinkelrum, där man tidigare haft packhall för tomater, finns det första utställningsrummet. Små målningar av Gustav Larsson står prydligt uppradade på smala hyllor längs väggarna.
– Gustav Larsson är från Enköpingstrakten och har varit ordförande i konstnärsklubben där. Hans son, P O Larsson, är grafiker och kanske lite mer känd, berättar Margareta Palmén.

Flera av de konstnärer som makarna Palmén ställer ut på Alsta har anknytning till trakten eller åtminstone till Uppland. Men inte alltid. I det egentliga galleriet, det som tidigare härbärgerat tomatplantor, hänger färgglada glasskulpturer av Tiziana Dandrea och silkedukar av Wiviann Reite och i det yttersta gallerirummet finns det kantiga träskulpturer. Alldeles under glastaket hänger det knotiga, gråa trähästar, på småpodier står figurgrupper och på en fondvägg finns stora oljemålningar.
– Allt här är av Mats Nyberg som håller till i en äldre lada i närheten med sina sågar. Han håller just nu på med en installation som kanske ska stå i ån som rinner där, berättar Per Palmén.

Några av konstnärernas och konsthantverkarnas verk har dröjt sig kvar efter det att deras egentliga utställning är över och finns till beställning. Det gäller tillexempel Fredrik Skölds vattensprudlande små fontäner i hamrad brons.

1972 köpte Per och Margareta Palmén Alsta gård. De var bara några och tjugo, Per Palmén var utbildad trädgårdsarkitekt. De startade med odling och försäljning av giftfritt odlade tomater och sommarblommor. Men verksamheten har förändrats på genom åren. Tomatodlandet har övergetts, gården byggts om och 2000 öppnade Per och Margareta Palmén sin handelsträdgård med vidgad kulturell verksamhet. Numera de säljer bara perenner. De har startat café, butik och galleri där konst och konsthantverk ställs ut.
– Första påskhelgen vi deltog i Enköpings kommuns konstrunda blev vi alldeles chockade över hur många som kom. Nästan 3000 personer var här och vi hade inte parkeringsplatser så att det räckte, bilarna stod lite överallt på ängarna omkring, berättar Per Palmén.

Numera är de lite bättre förberedda när säsongen drar i gång på våren. De berättar att de har runt 10 000 besökare per år.
Sedan fyra år samarbetar de också med skådespelaren Teresia Pettersson om ett scenprogram.

I år kan vi följa Oda Kroghs livsöde i Dag Norgårds pjäs Oda! Saatans kvinna! Premiär blir det 31 juli och den spelas sedan alla söndagar i augusti.
– Det var en intressant kvinna i en intressant tid, säger Teresia Pettersson.

Oda Krogh var bildkonstnär i Norge i slutet av 1800-talet. Hon debuterade 1886 på National Galleriet i Oslo och tillhörde Kristiania-bohemen, en grupp författare och konstnärer i Kristiania tillsammans med exempelvis Edvard Munch och Christian Krogh. Hennes egen biografi brändes upp 1935. Dramatikern har skildrat henne genom andra beskrivningar från samtida som August Strindberg och Edvard Munch.

Uppsättningen som ges på Alsta är en pjäsbearbetning av ensemblen och det ingår både sång och musik. Teresia Pettersson, Niclas Buskenström och Tobias Granström spelar pjäsens roller. Tobias Granström är musiker och har dessutom tonsatt en del av pjäsens text.

Ensemblen återkommer under höstens ”afternoon tea” med diktläsning och musik. Detta innan de kalla vintermånaderna då Alsta trädgårdar har stängt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!