Pjäsen har skrivits av Alexander Ostrovskij (1823–1886) och beskrivs som ”en skabrös satirisk fars” med rollfigurer som är ”första klassens skojare och bedragare.” Dialogen är oanständig. och hela pjäsen är en förolämpning av den ryska köpmannaklassen.”
Nu spelas pjäsen för första gången på en svensk scen. Den ges i fyra akter och innehåller våldsamma känslomässiga svängningar och är en mustig historia med ett roligt språk om det tidlösa ämnet begär.
Kullehusteaterns dramaturg Jan Johannesson har översatt och gjort en bearbetning av texten exklusivt för sommarteater. Åter igen har Anne Kulle hittat en pärla med ett tema som hugger tag, berör och angår.
– Affärsmannen Bolsjov, den rikaste mannen i Moskva, ser sin chans att göra sitt livs affär, samtidigt som hans dotter Liposjka letar efter en make. Kring dem kretsar bokhållaren, advokaten, äktenskapsmäklerskan och springpojken. I pjäsen följer vi deras jakt på pengar, makt, kärlek – och begär. Rik vill bli rikare ... Ämnet är ständigt aktuellt; tänk bara på dagens chefsbonusar och riskkapitalister, säger Anne Kulle.
Begär är en av Rysslands mest spelade komedier och när UNT besöker Anne Kulles Gregersboda i Roslagen har ensemblen just fått scenkostymerna.
De sista detaljerna finslipas så här dagarna före premiären och på Gregersboda repeterar, bor och umgås ensemblen varje år när det är dags för Kullehusteatern. Här andas hela atmosfären teater.
Nu repeterar ensemblen och koncentrationen är hög. När det blir en stunds paus kommer förlösande skratt.
Ulf Drakenberg och Pierre Lindstedt är två av sex skådespelare i ensemblen. Ingen av dem har tidigare spelat med Kullehusteatern men har har lång erfarenhet av frilfuftsteater. När Anne Kulle kontaktade dem för att erbjuda en roll i föreställningen behövde de inte någon betänketid.
– Valet av pjäs var avgörande, att sedan få spela med Kullehusteatern ska bli skojigt, säger Pierre Lindstedt som kommer att framträda på hemmaplan i många av föreställningarna. Han bor själv i Hallstavik sedan tretton år tillbaka.
Ulf Drakenberg ser fram mot att spela utomhus och tycker att de svenska sommarkvällarna hjälper till att skapa naturliga, mystiska kulisser till scenen.
– I takt med solens nedgång förändras naturens kulisser. De följer föreställningen och kan nästan fungera som en ridå. När föreställningen är slut har solen gått ner ... Det kan vara magiskt att spela utomhus, jag har en särskild kärlek till friluftsetater, säger Ulf Drakenberg.
I ensemblen medverkar Pierre Lindstedt, Anne Kulle, Calle Jacobsson, Lisa Larsson, Ulf Drakenberg och Carl-Petter Montell.