Uppsalakonstnären Sten Eklund gick ur tiden 2009 men hans konstprojekt "Kullahusets hemlighet" fortsätter att fascinera och inspirera. Vår guide in i Eklunds värld är den påhittade forskaren J M G Paléen som 1849 upptäckte samhället under en vandringsfärd. Platsen är avskild från vår genom ett magnetfält som omger samhället. I denna bubbla utforskar Paléen gruvor där, för oss, värdelös malm ska ha brutits samt odlingar där ogräs tycks ha odlats. Den mänskliga befolkningen lyser dock med sin frånvaro. Enligt Sten Eklunds ramhistoria så återvänder Paléen till sitt universitet för att berätta om sina upptäckter, men mottagandet blir svalt.
- Hans kollegor förstår honom inte och Paléen spenderar sedan resten av sitt liv med att förklara och försöka beskriva denna värd, berättar Ann-Christine Fogelberg, Intendent på Uppsala konstmuseum som ställer ut de 52 etsningar som utställningen består av - bilder som är Paléens skildringar av världen.
- Bilderna i sig är ganska små men tillsammans bildar de en lång serie som skildrar denna plats, säger Ann-Christine Fogelberg.
Kullahusets hemlighets fullständiga titel är Ur Prof. J.M.G. Paléens efterlämnade skrifter: 1. Anteckningar rörande Kullahuset och ställdes för första gången ut 1971. Utställningen har med andra ord närmare 50 år på nacken och tar sin utgångspunkt i en fiktiv 1800-tals forskares upptäckter. Men Ann-Christine Fogelberg menar att Kullahusets hemligheter trots allt är aktuell än idag.
- Utställningen har flera trådar in i vår tid. På många sätt var Sten Eklund en föregångsman genom sitt intresse för miljöfrågor och forskning. Han beskriver hur invånarna har byggt solceller på taken och har använt sig av både vind- och vattenkratt, säger Ann-Christine Fogelberg och tillägger:
- Sett till Sten Eklunds liv kan man även dra paralleller till problematiken för konstnärer att få omvärlden att förstå vad de sysslar med.
Musikerna och mångsysslarna Rickard Jäverling och Henrik von Euler släpper ett nytt album som bär titeln Musik inspirerad av Kullahusets Hemlighet. Ett tydligare exempel på att Sten Eklunds värld fortfarande berör går knappast att finna. Den första mars uppträder de i Vasasalen på Uppsala slott och ger på så sätt en ny dimension till detta visuella verk.