Kul (tur) i parken
Sju konstnärer har i dag intagit parken kring Wiks slott utanför Uppsala med konstverk tillkomna för och på platsen. Skulpturparken är ett led i Wiks utveckling till kulturcentrum.
- Jag tänkte på den där leken "flyta kork" man lekte när man badade som barn. Vem som kunde flyta längst. Man låg och flöt där i sin egen värld, minns hon.
Andra träd har fått långa, tunna stegar av fiskelina från marken till grenarna, mellan grenarna och till och med mellan träden. Där har Margareta Johansson varit framme efter många timmar med lina och limpistol.
- Stegarna handlar om att dra i väg, att byta perspektiv och skala, att gå vidare i tanken, säger hon.
Några stegar är samlade vid sidan av Maria Savelands damm. Andra får besökarna leta efter bland slottsparkens träd..
I en glänta står bord dukade. Två dukar tycks ha blåst av och ligger skrynkliga på marken. Men vänta, det är något skumt här. Dukarna är av betong! Konstnären heter Amalia Årfelt och har gjutit sin friluftsmatsal på Konsthögskolan i Stockholm.
- Det passar bra med dukade bord just här, med närheten till kafét. Man får gärna ha picnic vid borden, inbjuder hon.
När UNT besöker Wik håller konstnärerna just på att ställa upp och i någon mån tillverka sina konstverk. Allt finns inte på plats. Anders Jansson från Rådmansö skapar viloplatser med hängande gungstolar, varav en har vingar och kanske kan tänkas lyfta mot andra nejder.
- Tror ni den blir bra här, undrar han och lyfter den bevingade gungstolen på raka armar upp bland träden.
Naturen vid WIKS slott är slösande grön och frodig. Men Tommy Eriksson från Eriksberg i Uppsala utmanar den med en ännu grönare gräsmatta, med grönare granar, extrarosa rosor och skinande vita liljekonvaljer, med en häger, tre svarta råttor, en skallerorm och diverse skorpioner - i plast.
- Dagens människor är rädda för naturen, för småkryp och ormar. De vill ordna allt efter sig själva. Vi får väl se om de här får stå kvar, säger han och ordnar sitt sommarlandskap efter eget huvud.
Bim de Verdier är en av projektledarna för skulpturparken. Hon berättar att Wik ska bli ett kulturcentrum, oavhängigt folkhögskolan. Här skall alla former av kultur kunna erbjudas besökaren.
- Wik är ett sådant ställe man vill att alla ska ha tillgång till. Dörrarna skall vara öppna, inte bara för skolans elever, utan även för allmänheten. Skulpturparken är bara ett exempel på kulturell verksamhet. Vi hoppas kunna arrangera skulpturpark och mycket mer varje år, säger hon.
FAKTA
Wiks skulpturpark invigs i dag, lördag och konstverken finns till allmänt beskådande i tre veckor. Deltagande konstnärer är Amalia Årfelt, Maria Saveland, Tommy Eriksson, Ylva Kullenberg, Anders Jansson, Karin Häll (projektledare tillsammans med Bim de Verdier) och Margareta Johansson.
Wiks skulpturpark invigs i dag, lördag och konstverken finns till allmänt beskådande i tre veckor. Deltagande konstnärer är Amalia Årfelt, Maria Saveland, Tommy Eriksson, Ylva Kullenberg, Anders Jansson, Karin Häll (projektledare tillsammans med Bim de Verdier) och Margareta Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!