Den väger två och ett halvt ton, men Michel Östlunds kub ska transporteras mellan olika svenska städer och kanske även utomlands.
– Det finns en baktanke med att den är tung och kräver lastbil och kran för att flytta. Kuben är en del av ett större projekt som tolkar mänskliga rättigheter, och mänskliga rättigheter ska vara tungt, säger Uppsalabaserade konstnären Michel Östlund.
Konstverket med namnet Mänsklig rättighet nr. 3 gjordes på uppdrag av föreningen The Global Village, som arbetar för integration och mötesplatser i utsatta områden. Den invigdes av tidigare FN- ordföranden Jan Eliasson på Järvaveckan. Ursprunget är Michel Östlunds tidigare verk bestående av 30 kuber som tolkar mänskliga rättigheter och placerades på gymnasieskolor runtom landet. De kuberna gick att gå in i, medan konstverket som ställdes ut under Järvaveckan är den första i en serie med 30 solida kuber med samma tema. The Global Village ville ha en kub som speglar dagens politiska klimat.
– Paragraf tre i FN:s konvention om mänskliga rättigheter är rätten till liv, frihet och personlig säkerhet. Kuben har 42 skotthål, för de 42 personer som blev ihjälskjutna i svenska förorter under 2017, säger Michel Östlund.
Kuben är tillverkad av järn och nedsmälta revolvrar. Ytan är bränd och behandlad med oljor för att ge ett rått intryck. Men på natten är konstverket belyst genom hålen och underifrån.
– Då ser skotthålen ut som stjärnor och man får en känsla av att kuben svävar. På dagen förmedlar den en rå verklighet, på natten drömmar och magi, säger Michel Östlund.
Han har också gjort en film som del av projektet, där unga berättar om livet i förorten. Där framkommer att de allra flesta har hopp om framtiden. Michel Östlund vill lyfta även det perspektivet.
– Jag försöker alltid jobba med kontraster. Vi en tidigare utställning på temat tystnad valde jag att lyfta fram yttrandefriheten.
Nästa turnéstopp för kuben är Almedalsveckan. Michel Östlund nämner en analys i Svenska Dagbladet som gjorde gällande att Järvaveckan kommer närmare samhällets verklighet än Almedalsveckan, och menar att kuben därför har en minst lika viktig uppgift i Visby.
– Den kan bli en bro mellan Järva och Almedalen.
Sedan kommer kuben att resa vidare, först till Malmö och Göteborg. Förhoppningen är att den når Gottsunda mot slutet av året, och därefter vidare ut i världen.
sigrid.asker@unt.se