Kroppsligt på Uppsalamuseer

Temat för årets Museidagen är kroppen, och på repertoaren står allt från skoloppis till fruktobduktion.

Butohkonstnären SU-EN:s videoloop "Voraciuos" är ett av de verk som ska inspirera till leranimation på Uppsala konstmuseum under Museidagen.

Butohkonstnären SU-EN:s videoloop "Voraciuos" är ett av de verk som ska inspirera till leranimation på Uppsala konstmuseum under Museidagen.

Foto: SU-EN/Rickard Sporrong

Kultur och Nöje2015-11-08 06:00

På söndag är det dags för den årliga Museidagen, då en mängd av Uppsalas museer håller öppet hus med fri entré. Tretton Uppsalamuseer deltar i dagen, där man i årets tema tagit fasta på 500-årsjubileet av vetenskapsmannen Andreas Vesalius födelse. Vesalius var den förste som kartlade människokroppen med utgångspunkt från riktiga obduktioner, och räknas som den första moderne anatomen.

På Uppsala konstmuseum ligger fokus under söndagen på den nyöppnande utställningen "Earthly powers", med verk av butohkonstnären SU-EN och skulptören och installationskonstnären Ebba Bohlin. Under dagen hålls en öppen verkstad i leranimation, där barn med utgångspunkt i "Earthly powers" får fundera kring kroppens rörelser och göra egna leranimationer med ipads.

– "Earthly powers" handlar både om den yttre kroppen och det som finns på insidan, samtidigt som den berör olika medicinska frågor, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent för pedagogik och program på Uppsala konstmuseum, och tillägger:

– Kanske är SU-EN:s konst, med en klar länk mellan våra kroppar och den jord vi är sprungna ur, extra viktig i dagens digitaliserade samhälle.

Men det är inte bara konst som står på söndagens museischema. På Tropiska växthuset i Botaniska trädgården kan den nyfikne få vara med på fruktobduktion, och på Fredens hus håller man normkritiskt öppet hus med bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

På Upplandsmuseet anordnas också, med anknytning till den pågående utställningen "Shoe stories", en skoloppis till förmån för människor på flykt, där alla intäkter går oavkortat till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Museidagen

Äger rum söndagen 8 november på tretton olika Uppsalamuseer.

Deltagande museer

Biotopia: öppet 11-17. Återbruksverkstad i biolabbet, tema hjärtat med stetoskoplyssning och undersökande av modellhjärtan.

Bror Hjorths Hus: öppet 12-16. Visning av museet med tema kroppen kl 12.30, visning med temat Bror Hjorth och kroppen kl 14. Drop-in-verkstad med skulpterande kl 13-16.

Carolina Rediviva: öppet 10-17. Visning av utställningen "Andreas Vesalius och den anatomiska renässansen" kl 12 och 15.

Evolutionsmuseet Paleontologi: öppet 12-16. Skyltutställning med olika typer av skelett.

Fredens Hus: öppet 12-16. Normkritisk stund med bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Gamla Uppsala museum: öppet 12-16. Guidad visning kl 13, familjeaktivitet med temat kroppen kl 14, öppen verkstad kl 14-16.

Medicinhistoriska museet: öppet 12-16. Utställning om Andreas Vesalius och anatomins betydelse för läkarvetenskapen.

Museum Gustavianum: öppet 11-16. Visning av anatomiska teatern på engelska kl 11 och 13, visning av anatomiska teatern på svenska kl 12 och 15.

Pumphuset: öppet 12-16. Lär mer om människokroppens viktigaste beståndsdel, vatten.

Skattkammaren, Domkyrkans museum: öppet 12.30-16. I Skattkammaren kyrkliga skrudar från olika århundraden, i kyrkan vernissage med målningar av den filipinske konstnären Emmanuel Garibay kl 12.30-14.

Tropiska växthuset i Botaniska trädgården: öppet 12-16. Möjlighet att utforska växternas inre med lupp och mikroskop. Kl 13 och 15: Var med vid en fruktobduktion - kan du hitta fröet?

Upplandsmuseet: öppet 12-17. Skoloppis till förmån för UNCHR. ”Lusbrädor, örslevar och smutsiga fötter” - visning på temat kropp och hygien förr i tiden, kl 13 och 15. Visning av utställningen "Shoe stories" kl 14.

Uppsala konstmuseum: öppet 12-16. Verkstad i leranimation med utgångspunkt från utställningen "Earthly powers" kl 13.30-16. Familjevisning med konstpedagog kl 13.30. Drop-in i verkstaden kl 14-16, saft och kakor.

Fullständigt program finns på uppsalasmuseer.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!