Kritiserad film når Uppsala

I England var kritiken massiv mot Nick Loves film Football factory. På fredag kommer filmen till Uppsala.

Kultur och Nöje2004-09-16 00:00
- Alla mina filmer handlar om manlig vänskap, säger Nick Love på en cockney tjockare än David Beckhams lår, och citatet kan tyckas lite märkligt eftersom Football factory främst handlar om män som slår varandra riktigt, riktigt hårt.
Lägg till att Love just nu jobbar med en film, The business, som handlar om kriminella engelska ligor i Spanien så blir frågetecknet ännu större om hans definition av vänskap.

Blandad bakgrund
Kanske finns svaret i hans bakgrund, som Love själv beskriver som eklektisk, blandad.
- Jag är medelklass, men mina föräldrar skildes och jag växte upp i ett område i London som närmast var ett getto. Filmen jag gör efter The business ska handla om den brittiska aristokratin som är en kärlekslös klass. Football factory handlar om hur vidriga män kan vara mot varandra. Visst finns det likheter mellan filmerna.

Håller på Millwall
Huvudpersonerna i Football factory, som bygger på en roman av John King, hör till Chelseas våldsamma firma Headhunters. Deras huvudfiender är Millwalls fans — lite ironiskt eftersom Love, och flera av skådespelarna, håller på Millwall.
- Jag vågade inte slåss själv, det livet var alldeles för hårt för mig. Men när jag jobbade med filmen följde jag med några kompisar som är inne i det där livet. De letade efter motståndarfans, hittade inga, men mina ben var gelé hela tiden.
Precis som en gång John Kings bok har filmen Football factory fått hård kritik för att den glamouriserar fotbollshuliganism. Nick Love blev själv förvånad över hettan i kritiken.
- Jag trodde folk skulle bråka om filmen, men det blev fucking insane. Det är ett dilemma att visa lockelsen, att förklara att det finns människor som äls­kar det där adrenalinruset — samtidigt som man inte inspirerar till våld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!