Kritik mot biblioteksutredning
Ett nytt bibliotek i Gränby centrum. Flera nedlagda stadsdelsbibliotek I Uppsala som ersätts av biblioteksbuss.
Foto:
Men kritiken låter inte vänta på sig och frågan är om några pengar till ett nytt bibliotek över huvud taget finns.
Uppsala förändras. Tätorten växer och avståndet mellan stad och landsbygd minskar. Den nya stadsbilden kräver att kommunens alla verksamheter förändras i takt med tiden. Biblioteken ska ha en god geografisk spridning i kommunen och de ska följa samhällets utveckling.
Så kan bakgrunden till biblioteksutredningen beskrivas. De gamla folkbiblioteken är viktiga mötesplatser men de behöver finnas där folk rör sig som mest och utvecklas utifrån barns och ungdomars behov. Uppdraget för utredningen har varit att kartlägga och analysera medborgarnas behov av biblioteksservice. Man har genom olika kundundersökningar lyssnat till vad invånarna i kommunen önskar och kommit fram till följande förslag:
* Biblioteksverksamheten i Gåvsta skola avvecklas och ersätts med biblioteksbussen.
* Biblioteksbussens verksamhet utökas.
* Ett nytt bibliotek etableras i Gränby centrum och ersätter biblioteken i Gränby och Sala backe.
Utredningen har skickats ut på remiss till berörda nämnder och intressegrupper som fått lämna sin syn på förslagen. I de yttranden som UNT tagit del av är kritiken mot delar av förslagen hård.
"Ta inte ifrån oss den lilla rest av kommunal satsning som finns", skriver Rasbo i Samverkan apropå nedläggandet av Gåvsta bibliotek.
"Om Brantingbiblioteket läggs ner, kommer befolkningen i Årsta och Slavsta inte ha någon kommunikation med något bibliotek i öster" konstaterar föreningen Brantningbibliotekets vänner om förslaget om en nedläggning av biblioteket till förmån för ett nytt i Gränby centrum.
Chefen för Uppsala stadsbibliotek, Marie-Lousie Riton, tror inte heller att ett bibliotek i ett köpcentrum är ett fullgott alternativ till de mindre lokala biblioteken.
- Biblioteken måste vara lättillgängliga för skolor, förskolor och äldre. De måste finnas där människor bor och verkar. Man kan inte tro att ett bibliotek i Gränby centrum kan överta den rollen. Biblioteksbussarna skulle kanske i viss utsträckning kunna kompensera ett avvecklande av stadsdelsbibliotek men det är inte tillräckligt, säger hon.
Kulturnämndens ordförande, Jan-Erik Wikström (fp), tror däremot inte att nedläggningar behöver innebära något negativt om de ersätts av biblioteksbussar.
- Det kunde vi ju se i Knutby där biblioteksbussarna tvärtom bidrog till ett ökat lånande när de ersatte bibliotek, säger han.
Men det största problemet med förslaget om ett nytt bibliotek i Gränby centrum tycks vara finansieringen. Det svåra ekonomiska läget i kommunen, där samtliga nämnder blivit belagda med ett besparingskrav på 1,5 procent skapar många frågetecken kring en nyetablering. En flytt till Gränby centrum skulle bli kostsam. Lokalkostnaderna går i taket och en anpassning till köpcentrets öppettider skulle innebära stora personalkostnader.
- Nedläggningarna av biblioteken i Gränby och Sala backe skulle inte ens bekosta lokalhyran för ett nytt bibliotek i Gränby centrum, säger Marie-Louise Riton.
Än så länge är dock ett beslut om bibliotekens framtid långt borta och något bibliotek i Gränby centrum ser inte att bli verklighet under de närmaste åren.
- Nej, än så länge är det här ärendet i en väldigt tidig fas. Det går varken att säga bu eller bä ännu, säger Margareta Fernberg, moderat ledamot i kulturnämnden.
Gränby bibliotek är ett av flera stadsdelsbibliotek som biblioteksutredningen föreslår ska läggas ned.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!