Kristus viktig i Bror Hjorths konst

Konstnären Bror Hjorth ägnade stort intresse åt Kristusgestalten. På Bror Hjorths Hus finns inte mindre än 18 olika Kristusbilder redovisade, skriver Lars Ridderstedt.

Altartavlan Jesu inridande i Jerusalem i Salabackekyrkan i Uppsala är en av Bror Hjorths mest berömda bilder.

Altartavlan Jesu inridande i Jerusalem i Salabackekyrkan i Uppsala är en av Bror Hjorths mest berömda bilder.

Foto: Kattis Strömgren

Kultur och Nöje2009-04-02 16:51
Få konstnärer i vår tid har ägnat så stort intresse åt Kristusgestalten som Bror Hjorth. Några av hans skulpturer har blivit mycket omdiskuterade. Konstnären ville framställa det dramatiska och mänskligt närvarande hos Kristus. Hjorths intresse för starka personligheter är väl dokumenterat. Och det är därför han även avbildat till exempel mahatma Gandhi och Albert Schweitzer.

En av hans mest berömda bilder är Jesu inridande i Jerusalem, altartavlan i Salabackekyrkan, som uppfördes för femtio år sedan. Trots en svår brand i kyrkan kunde målningen räddas. På söndag kommer biskop Martin Lönnebo att i högmässan där kommentera målningen, som ju skildrar Palmsöndagens evangelium.

Redan 1922, under sitt första år i Paris, utför Bror Hjorth en skulptur av Jesus på väg till Golgata. Utgångspunkten är de välkända orden i Johannesevangeliet: "Och han bar själv sitt kors". Det sneda korset bäres upp av ryggen och Kristus tar spjärn med fötterna mot marken. Händerna håller han på sidorna om korset. Hjorth är här starkt påverkad av skulptören Antoine Bourdelle, som var hans lärare vid denna tid. Den primitiva enkelheten förenade dem. "En skogvaktarpojke från Uppland kan inte vara annat än primitiv" har Bror skrivit om sig själv vid denna tid. Samma år utförde han en målning med exakt samma uppställning. Hans färger är här starkt påverkade av idolen, Paul Gauguin.

Ett av Hjorths största arbeten under senare år är triptyken i Jukkasjärvi kyrka med Lars Levi Laestadius omvändelse och väckelsepredikan vid sidan av den lidande Kristus i centrum. "Under den tiden var jag nästan laestadian", har konstnären senare berättat. Han hade en enastående förmåga att leva sig in i den situation han ville skildra.
Efter nio år i Paris återkom han till Sverige och bodde en stor del av 1930-talet med sin familj hos föräldrarna i Kambo i Björklinge. Under denna tid kom han i kontakt med dåvarande kyrkoherden där, Gunnar Hultgren, som i Ärkestiftets julböcker för 1969 och 1972 har berätta om sina samtal med konstnären. "Under 1930-talets kulturskymning i Europa förenades vi i en allt djupare gemenskap", skriver Hultgren. Vintern 1939-40 träffades de omväxlande i Kambo och i prästgården. När Bror Hjorth arbetade med konstverket Getsemane bad han mig om hjälp och vi träffades vid upprepade tillfällen, enbart för att tillsammans gå igenom Kristi lidandes historia. "Det blev en serie högst ovanliga bibelstudier, där konstnären med sitt frågande och sina intuitioner hade mycket att lära prästen" skriver Hultgren.

Med kännedom om detta förstår man varför flertalet konstverk av Kristus i Bror Hjorths ateljé visar den lidande Kristus, Försonaren. Inte mindre än 18 olika Kristusbilder finns redovisade på Bror Hjorthmuseet och i olika böcker. Ett symposium under ledning av Lars Ridderstedt om Bror Hjorths Kristusbilder med inbjudna gäster och forskare kommer att hållas på lördag och på söndag samlas man i Salabackekyrka för att beundra och kommentera den märkliga altartavlan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!