Några dagar före invigningen är Andreas Eriksson och hans medhjälpare i färd att hänga verken i den ljusa och luftiga utbyggnad som utgör Bror Hjorths Hus moderna utställningsverksamhet. I gråvitt och skogsdova färger utgörs Recur av en samling akvareller, foton och gipsreliefer. Just gipsrelieferna gör sig extra bra här på Bror Hjorths Hus, påpekar Andreas Eriksson, med ljuset som spelar från takfönstren och förstärker reliefmönstret.
Han är en av de yngsta någonsin som kommit in på Kungliga Konsthögskolan. Redan som artonåring antogs Andreas Eriksson till den prestigefyllda utbildningen i fri konst. Genom ett ständigt utforskande av arbetsprocessen har han utvecklat ett egensinnigt konstnärskap, och en karriär som rullat på alltsedan konsthögskoletiden.
Gipsrelieferna är skapade med en speciell teknik där Andreas Eriksson genom att pensla starka lösningsmedel på frigolit skapat hålrum som sedan avgjutits i gips. Det som en gång försvunnit genom medveten bearbetning, bevaras alltså här på nytt. Och det är just dessa okontrollerade, men samtidigt kontrollerade, processer som fascinerar honom så mycket.
För cirka tio år sedan drabbades Andreas Eriksson av elallergi, och tvingades flytta från dåvarande hemmet i Berlin till ett hus på landet i Västergötland. Att hans nuvarande boplats påverkat konstnärskapet är otvetydigt. I tidigare verk, som spänner mellan allt från rekonstruerade träd till avgjutna sorkhögar, går det att se en klar naturinspiration. Men Andreas Eriksson ser själv inget idealiserande av naturen som sådan i det han gör.
- Naturen har en fantastisk förmåga att lämna saker som av en tillfällighet. Det finns en enorm öppenhet i det, till skillnad från en människa som ofta arrangerar objekt med en tanke bakom. Men jag ser naturen som den är, varken mer eller mindre.
På senare år har Andreas Eriksson även börjat arbeta med film. Det är dock inget han ännu har ställt ut, utan ett arbete som fortfarande pågår.
- Nära mitt hem finns fyra gamla statarlängor, som för ett tag sedan såldes till de hyresgäster som bor där. De boende satte då i gång att renovera husen till att passa dem själva och deras liv - en småbarnsfamilj byggde till exempel till flera rum till huset. Jag dokumenterar det på film, så får jag se vad som blir av det.
Andreas Eriksson har haft stora separatutställningar i Sverige och Europa och medverkat i grupputställningar i USA och Sydamerika. Inom kort väntar även utställningar i Stockholm och London. Men han betonar hur roligt han tycker det är att ställa ut just här, på Bror Hjorths Hus.
- Bror Hjorth är ett av mina absoluta favoritkonstnärskap.
Fotnot: Recur visas på Bror Hjorths Hus 26 januari - 3 mars.