Kontrastrikt på konstmuseet

I dag lördag invigs utställningen ”Stämning och känsla” av Monia Westin på Uppsala konstmuseum. De textila verken gestaltar en ljus- och skuggvärld med motiv från naturen.

Konstverket "Den yttersta dagen", en vävnad i gobelängteknik från 1973. 

– Den har lite rädsla och skräck i sig. I dag är den fruktansvärt aktuell med tanke på klimathotet, säger Monia Westin.

Konstverket "Den yttersta dagen", en vävnad i gobelängteknik från 1973. – Den har lite rädsla och skräck i sig. I dag är den fruktansvärt aktuell med tanke på klimathotet, säger Monia Westin.

Foto: Amanda Norgren

Kultur och Nöje2019-06-15 06:55

Under sommaren presenterar Uppsala konstmuseum Monia Westins konstnärskap, från 70-talet fram till i dag. Verken utgörs främst av textila gestaltningar i form av vävnader, broderier och blyertsteckningar.

– Jag är fascinerad av växlingen mellan ljus och skugga, och använder ofta växter som motiv, säger Monia Westin.

Hennes process startar med förlagor som teckningar eller akvareller. Hon använder gobelängteknik för att materialisera de annars flyktiga skuggorna. Vävtekniken gör det möjligt att skapa färgskiftningar. Inspiration hämtar hon från naturens former och rörelser.

– Jag skulle kunna bo i tv:n när det är naturprogram. Det är så fascinerande med hur insekter lever och beter sig, säger hon.

I mitten av rummet står ett tredimensionellt verk, med färger som brutna ur ett prisma. Med måleriska effekter uttrycker Monia Westins konst ofta en poetisk stämning.

–  Färger är bra så att man vaknar till. Jag vill arbeta med rena färger och inte mixtra för mycket, säger hon.

Monia Westin är bosatt och verksam i Uppsala. Hon har kommit att bli en framträdande textilkonstnär med verk på flera av landets större konstmuseer. Redan som liten hade hon en idé om att hon ville jobba konstnärligt.

– Först tänkte jag bli arkitekt, men det verkade inte så kreativt. I stället gick jag en kurs i tryckkonst för Bibbi Wimark som tyckte att jag borde söka Konstfack. Det gjorde jag och kom in på textillinjen, berättar Monia Westin.

Det har hänt mycket sedan hon började på Konstfack på 1950-talet. Då betraktades textilkonst ännu som brukskonst, men under 1960- och 70-talen började gränserna mellan den textila och den målade konsten att lösas upp.

Uppsala konstmuseum har tidigare enbart haft textilkonst i samlingsutställningar. Åsa Thörnlund, intendent och curator på museet, märker att synen på textilkonst börjar förändras.

– I historien har kvinnor broderat, sytt eller stickat, men brukskonsten har länge haft lägre status än annan konst. Det har sakta förändrats sedan 1950-talet. I dag råder delade meningar om man ska säga textilkonst eller i stället tala om textila medium, för att inte placera konsten i ett fack. Numera använder många unga konstnärer textila tekniker, men fortfarande är textilkonst något som man lyfter fram, säger Åsa Thörnlund.

Utställningen pågår fram till 18 augusti.

Monia Westin

Textilkonstnär, bosatt och verksam i Uppsala.

Hon utbildade sig på Konstfack på 1950-talet och hade sin första separatutställning i Uppsala 1963.

Under sextiotalet delade hon ateljé med textilkonstnären Bibbi Widmark och klädskaparen Vanja Brunzell på Dragarbrunnsgatan i Uppsala.

Hon tilldelades Uppsala kommuns hedersmedalj 2009.

Hennes konst finns på flertalet skolor och sjukhus i regionen, samt på konstmuseer som Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!