Konstsommar på Gräsö turistmagnet

Konstsommar på Gräsö är en av årets verkliga höjdpunkter i Östhammars kommun. Ja, Konstsommar på skärgårdsön Gräsö är en av kommunens stora turistmagneter.

Dennis Persson bland flygande fåglar.

Dennis Persson bland flygande fåglar.

Foto: Christer Bergström

Kultur och Nöje2008-07-09 00:01
På slingriga asfalterade vägar och på grusiga, dammiga skogsvägar tar sig besökarna fram till ateljéer och utställningslokaler för att ge tid åt konstupplevelser.
I måndags såg den elfte upplagan dagens ljus och hela veckan, med avslutning på söndag, guidas besökarna till ett femtontal utställningsplatser där omkring ett 40-tal konstnärer visar sina alster i en mängd olika tekniker.
Som utgångspunkt för Konstsommar på Gräsö blir valet den här sommaren norra Gräsö. Uppe vid Norrboda finns ett koncentrat av utställare och mest av en slump, ett stycke norr om Anders Mats gården, tar jag några tvära svängar för att komma till Lökäng mot Västerhamnen. Här ställer ett tiotal konstnärer ut i en stor gammal lada med två rum.

"Blomma" står det på en rostig skylt rejält fastnitad på en av takbjälkarna. "Blomma" är ingen titel på något konstverk utan namnet på den sista kossan som lämnade gården när här var bondgård. Under namnskylten svävar konstnären Dennis Perssons fåglar som en installation, ja, fåglarna sprider känsla och ger atmosfär åt rummet. Mitt under de svävande fåglarna som ger en slags frihetskänsla och sprider glädje och humor breder ladans gamla skitränna ut sig. Nu för tiden och när det inte är konstsommar nyttjas den bäst när paret Tomas Winqvist och Kyll Hellberg har kräftskivor; rännan är utmärkt att skrapa bort alla kräftskal ur byggnaden.
Dennis Persson har skapat de bevingade skapelserna genom återbruk och de flygande varelserna är gjorda av drivvedsbitar som han fiskat upp från Österlenskusten, upplockade ölburkar och andra rostiga ting, eller sjöfynd av korkmattbitar patinerade av havet.
- Den här gamla miljön är inspirerande att ställa ut i. Det finns en koppling mellan ladan som utställningsrum och återbrukstanken jag har i mitt konstnärliga sökande, jag ställer ju ut mina föremål i ett gammalt sammanhang, det smälter in fint, säger han på ren, klingande skånska.

Tomas Winqvist som står bredvid säger att "efter tre års letande fann Kyll och jag det, det perfekta stället, Lökäng - en gård att vårda och älska." Paret som bor i Uppsala sökte och fann sitt sommarnöje på landet och nu finns hon med som en av utställarna i ladan och visar Waldorfdockor.
Nära Lökäng i Norrboda, men på östra kusten mot Källskärsudden, öppnar sig en värld av keramik vid Mila Keramik. Konstnären bakom föremålen Kristina Kecharem är den här dagen på Anders Mats gården och hjälper till med Konstsommar där. Så vid Mila Keramik håller hennes sambo Sten Stjernberg ställningarna.
Kristina Kecharems former är fria, lekfulla och nyskapande. Sten Stjernberg vrider och vänder på en av hennes vaser som föreställer en glad elefant i keramik och säger:
- Det här är typiskt för Kristinas sätt att jobba.
Så vrider han ett varv till på vasen.
- Den är sorgsen på ena sidan, glad på den andra, du måste vrida runt hela varvet för att se allt.

Det är svårt att hinna se alla utställningar på en dag. Om du vill se allt behövs mer tid. En del väljer att börja på norra Gräsö och röra sig söderut, eller tvärtom. Men vadå? Sommar, semester och sommarlov gör att besökarna har tid och mellan konstupplevelserna slår sig många ner på något kafé. Eftersom jag valde att besöka utställare främst på mellersta Gräsö förra sommaren, tar jag mer tid på norra och södra Gräsö den här gången. Från Norrboda blir det därför raka vägen ner till södra ön. PO Wallin är den förste utställare man möter om man börjar från den änden av Gräsö.

I en vagn på hjul visar han stenar och slipade stensmycken i varierade former och skiftande bergarter. Stenarna spårar han upp över hela landet. En favoritbergart är hyperit, den åker han och letar upp i Skåne. Porfyr som han gillar därför att den är hård och blir så vacker när den är slipad finner han i Älvdalen. På nära håll bjuder naturen på fin gnejs och granit från Gräsö.
- För att lyckas skapa ett slipat stensmycke krävs tålamod. Jag använder diamantverktyg, men det tar tid att slipa i så hårt material. Det händer att jag upptäcker sprickor i stenen när jag ska avsluta skapandet med polering. Då får man börja om med en annan sten. Det gäller bara att ha tålamod...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!