Nationshusen i Uppsala kan rymma en del konstverk. Somligt hänger på väggarna, annat står i bokform på hyllor men mycket är magasinerat. Nationerna har också deponerat en del konstverk på museer eller hos Uppsala universitet och låtit göra kopior av de mest dyrbara verken. Men i baren på övervåningen på Värmlands nation hänger numera bland annat två stora signerade fotografier. Det ena, ett porträtt av konstnären Andy Warhol, är taget av Ewa Rudling, det andra av Elisabeth Ohlson Wallin och föreställer skådespelaren Lena Endre.
– När nationsvännerna undrar över Lena Endres eventuella Värmlandsanknytning brukar jag säga att hon i alla fall har spelat värmlänning i filmen Juloratoriet, säger Marcus Modh leende när han visar oss runt på nationen.
Dessa båda namnkunniga fotografer var två av de konstnärer som svarade med positivt besked när Marcus Modh skickade ut sin förfrågan i somras. I samma rum hänger nyare målningar av värmländska konstnärer som till exempel Arvikabröderna Jörgen och Olle Zetterqvist och Marja Hallstensson, även kallad Marja i Myrom. Här finns också en liten hög konstböcker som det är tänkt att man ska kunna bläddra i när man fikar. Men till vernissagen ska Marcus Modh ställa i ordning biblioteket på nationen med montrar och tavlor.
Marcus Modh läser konstvetenskap på Uppsala universitet på programmet för kulturentrepenörskap. Han utnämndes till antikvarie förra året och tyckte att nationen hade en riktigt hyfsad konsamling där det fanns verk från 1800-talet och fram till 1970-talet. Men det var skralare med den nyare konsten.
Fjorton samtida konstnärer och tre av de författare som Marcus Modh skrev till under sommaren beslutade sig för att ge av sin konst till Värmlands nation i Uppsala. Författare med anknytning till landskapet som till exempel Hanna Hellqvist, kommer att skänka signerade böcker, medan andra sorters konstnärer skänkt bilder, glas, keramik och skulpturer. Många, men långt ifrån alla har anknytning till Värmland.
– Jag tycker det är roligt att blanda värmländska med icke värmländska konstnärer i nationens samlingar, säger Marcus Modh.
Bland de äldre verken finns bilder av Ragnar Östberg, arkitekten som en gång ritade Värmlands nation och som också har ritat Stockholms stadshus, samt större målningar av konstnärerna som ingick i Rackstagruppen i Värmland, och byster i brons.
Marcus Modh berättar att en målning av en Rackstakonstnär, Gustaf Fjestad, blev stulen från nationen i början av 1990-talet. Målningen är återfunnen, men det är lite oklart om nationen får tillbaka konstverket. Kanske de får lösa ut målningen från polisen och det kan bli knepigt med en konstbudget på praktiskt taget noll kronor.
Men likafullt har nationen vernissage den 4 februari med både äldre och nyare konst.