Konstnärligt mode i frihet

Konstslöjd? Först tyckte Christina Wemming att begreppet lät gammeldags. Sedan började hon fundera och fann att det låter fritt och bra.- Vi har aldrig känt att mode är det enda vi vill arbeta med. Vi breddar oss gärna. Folk får kalla det vad de vill, bara vi får fortsätta.

Verket Love lost.  Här fotograferat på modell men från och med lördag finns klänningen och smycket på Röhsska i Göteborg.

Verket Love lost. Här fotograferat på modell men från och med lördag finns klänningen och smycket på Röhsska i Göteborg.

Foto: JESPER LINDSTRÖM

Kultur och Nöje2010-02-02 10:07
"Oss" är i det här fallet Christina Wemming och Sara Engberg från Uppsala. Under namnet mori & mimosa är de juryutvalda till Göteborgs Röhsska museums andra Konstslöjdsalong som öppnar nu på lördag.
Ordet konstslöjd väckte starka känslor förra året och det trots att museet från början faktiskt hette Röhsska konstslöjdsmuseet. Vad var det egentligen? Christina Wemmings "fritt" stämmer bra med museichefen Ted Hesselboms uppfattning. Han tycker att "konstslöjd" ger möjlighet att lösa debatten om disciplingränsernas vara eller icke vara, att ordet ger en chans att betona mångfaldens värde. Det visade sig dessutom att genom att skriva konstslöjd i inbjudan nådde museet en helt ny grupp av formgivare.

Christina Wemming och Sara Engberg är ungefär jämngamla. Båda är födda och uppvuxna i Uppsala, båda sysslade med konståkning, men de hade aldrig stött på varandra förrän på Formexmässan i januari 2005. Hösten samma år flyttade silversmeden Sara in i klänningsskaparen Christinas ateljé på Högalidsgatan i Stockholm och redan från början kändes det som om de känt varandra hela livet.
Christina Wemming har ställt ut flera gånger i sitt favoritland Japan. När en ny inbjudan kom intresserade hon Sara och så var duon mori & mimosa född. Som sådan ställer de ut två verk på Röhsska. Dels en rosa klänning i japansk bomullssatäng med tillhörande smycke i svart 50-talsplexi och silver, dels en benvit klänning med svarta band, också den i japansk satäng, med ett långt smycke i svart. Den första kombinationen är början på en ny kollektion döpt till Love Lost. Den andra heter Room 2001.

När den här intervjun görs är bara ena delen av duon på plats. Sara Engberg är i New York men till pressvisningen i Göteborg kommer båda.
Sara Engbergs ställer dessutom ut ett helt eget verk, en minkboa med sidenband, förgyllt silver och fasettslipad bärnsten. Bärnstenen kommer från Kaliningrad där Sara medverkat i ett svensk-ryskt konsthantverksprojekt. Verket heter Amber Makeover och ska ses som ett försök att göra om bärnsten från "kulturtant" till lyx och flärd.
Sara Engberg är också aktuell i utställningen Ny giv, nya talanger hos Konsthantverkarna i Stockholm. Den visas till och med 16/2. Konstslöjdsalongen stänger 9 maj.

Konstslöjdsalongen
Till årets Konstslöjdsalong fick Röhsska museet in verk från 198 formgivare. När juryn gjort sitt fanns 61 verk från 54 formgivare kvar. Tre tendenser kan skönjas: mode, återanvändning och natur. Exempel på det är ett halssmycke av gristarmar och silver, en "isbjörnsfäll" gjord av plastkassar rivna till remsor och ett handtryckt sammetstyg som ser ut som mossa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!