Konstnär i Uppsalas hjärta
Helena Harnesk porträtterar Uppsalaskräddarmästaren och -konstnären Eric Österlund.
Foto:
Tavlan är målad 1850 och visar vad Eric Österlund ser stående vid hörnet av Botans mur vid Thunbergsvägen. Innan han målar oljan gör han en svartkrita med samma motiv och kallar då platsen där han står för "Slottstullsvägen öfre". Slottstullsvägen nedre bör ha varit namnet då på Nedre Slottsgatan som började vid den gamla Slottstullen vid nuvarande infarten till Akademiska sjukhuset. Till vänster har han Carolinas gavel, posthuset (idag Clasonska gården), Odinslund med obelisken, Gustavianums kupol, Trefaldighetskyrkan och Domkyrkan med de hårlemanska huvarna.
Det är Uppsalas hjärta han avbildar här och som alltid prioriterar han det intima och romantiska och undviker det monumentala. Ungefär på samma ställe men litet längre söderut har han gjort en känd vinterbild där det snöar lätt över släden med sin kusk, mannen som stannat för en pratstund och trädens nakna grenar. Många av Österlunds bilder kretsar kring Fyrisån till exempel akvarellen med åmuren, linden och därbakom den av Glunten omsjungna Källaren Äpplet och Fyrisån mot söder med mannen på Skolgatsbron, Barkströmska garveriet till vänster, pilar kantande vattnet, Järnbron på sin gamla plats och i fonden domkyrkan. Som den romantiker Österlund var dröjde han gärna vid ruiner. En stämningsmättad akvarell visar ruinen efter Uppsala gård som försvann vid uppförandet av parken framför det nya universitetshuset.
Träd var viktiga för Österlund och han målar dem kärleksfullt, löv för löv. Hans trädkärlek kommer tydligt fram i namnet på akvarellen Stora pilträdet vid stromparterrpromenaden i Upsala dödad i striden med noranstormen 1882 . Kanske var den ståtliga pilen det första han såg när han anlände hit med ångbåt 1847. Han gör pilen till ett levande väsen som kämpar mot den övermäktiga stormen.
Eric Österlund var till yrket skräddare, öppnade verkstad i Uppsala 1847 och dog 1907. (På ett foto från 1864 har den 52-årige skräddarmästaren modernt polkahår, små stålbågade glasögon, kort välansat skägg, en glänsande bonjour och smala rutiga byxor.) Österlund skötte sitt skrädderi men var en väl etablerad och engagerad borgare som hann med åtskilligt annat. Förutom att han målade och tecknade hade han en rad offentliga uppdrag, bl. a. 25 år i det nyskapade stadsfullmäktige, i Upsala Sparbanks styrelse och i styrelsen för Tekniska aftonskolan. Skolan skötte sockenbiblioteket som med sina 500 böcker var början till dagens Uppsala stadsbibliotek. När Upplands forminnesförening bildades 1869 kallades han som ledamot och till Upsala Högre Allmänna Läroverks (Katedralskolan) invigning samma år var han inbjuden
Den 28 juni 1907 avled Eric Österlund. Han var då 95 år och "Upsala stads till lefnadsåren äldste borgare" som det stod i nekrologen i Upsala Nya Tidning. I tidningen skriver man bl a att "Lusten att teckna och måla följde Österlund genom hela lifvet, och han lämnar efter sig en mängd alster af sin pänsel och penna, bl. a. flera vyer från det nu länge sedan gångna Upsala" - till glädje för oss sena tiders Uppsalabor. Eric Österlund är den konstnär som gjort den mest omfattande dokumentationen av 1800-talets Uppsala. Bevarade i dag finns drygt hundra bilder, främst akvareller, men också blyerts- och tuschteckningar, pasteller, laveringar och ett fåtal oljemålningar. Bilderna är mestadels i litet format, den här avbildade målningen är 20x14 cm. Samlingar av Österlunds verk finns på Upplandsmuseet, Uppsala universitetsbibliotek och hos Upsala Fabriks- och Hantverksförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!