Konstmuseet Svettis - en möjlighet
Blir gamla gymnastikinstitutionen Svettis vid Svandammen Uppsalas nya konstmuseum? Kan man göra skulpturpark i Stadsträdgården? I höst skall Svettis nya ägare Sh bygg och Uppsala kommun diskutera den kulturmärkta byggnadens möjligheter att göra Uppsalas konstsamlingar rättvisa.
Här har studenternas kroppar, unga som åldrande, härdats och tuktas sedan 1910. Ytterligare ett år fortsätter den idrottsliga verksamheten, trots att Sh bygg från och med 1 juli äger byggnaden och har nya idéer om hur den ska tjäna Uppsalaborna.
Foto: Staffan Claeson
- Svettis är en fantastisk byggnad med ett attraktivt läge. Men vi låser oss inte för någon lokal ännu. Det är lång beredningstid för sådana här ärenden, mycket skall diskuteras innan vi fixar en lokal som kan härbärgera konstmuseets samlingar och ta emot besökare på ett bra sätt. I höst skall vi formulera vad vi vill med konstmuseet, säger Uppsala kommuns kulturchef Anna Starbrink.
Lena Svensson är vd för Sh bygg Fastigheter AB. Hon är född och uppväxt i Uppsala och har läst ekonomi vid Uppsala universitet. Hon har en vision för Svettis:
- Ett konstmuseum skall vara lätt att nå, ha gallerier, verksamheter för barn, vara en mötesplats för människor.
I hennes vision skapar man en skulpturpark i Stadsträdgården och tar på andra sidan huset bort den nuvarande parkeringsplatsen mellan Svettis och Svandammen, så att området blir ett sammanhängande vackert utomhusrum.
- Vi har inte så många vattenspeglar i Uppsala. Vi skall ta vara på dem vi har, säger Lena Svensson och drar in en kommunal uppfräschning av Svandammen i sin vision av det tänkta museet.
Köpet av Svettis inkluderar tills vidare inte tennishallen, som ägs av Studenthälsan i Uppsala.
Men simbassängen ingår i köpet, hur skulle det bli med den?
- Vi skulle gärna ha den kvar, med spa-verksamhet, säger Lena Svensson.
Än så länge är visionen av det nya konstmuseet bara just det, en vision.
- Det beror på hur intresserad kommunen är, på vilka ombyggnader man kan och får göra och på ekonomin, säger hon.
Författaren och filmaren Lars Lambert har skrivit flera böcker om Uppsalas arkitektur och arkitekter.
Om Svettis berättar han att byggnaden ritades av Ture Stenberg, som verkligen har satt sin prägel på Uppsalas stadsbild. På dennes meritlista finns Upplandsbanken (nuvarande Nordea), Mejeriet, Zoologen, gamla Fysikum och Kemikum, Sverkerskolan, Saluhallen, Systembolaget på Dragarbrunnsgatan, Grand Hotell Hörnan, Trefaldighetskyrkans prästgård och Gillbergska fastigheten. Allt utfört under åren 1904-15.
- Han var otroligt skicklig och dessutom vacker: kallades Sveriges vackraste arkitekt. Stenberg var Stockholmare och flyttade tillbaka till Stockholm efter Uppsalaperioden, som till stor del utgör hans livsverk. Han dog kort därefter 54 år gammal 1917, berättar Lars Lambert.
Under sommaren vilar frågan om vad det skall bli av Svettis. I början av hösten träffas Uppsala kommun och Sh bygg för att samtala om sina konstmuseitankar.
- Vi får se vilken lokal vi till slut anser lämplig. Vi har ju andra idéer på gång också. Men visst är Svettis attraktivt, säger Anna Starbrink.
Uppsala konstmuseum är i dag inrymt i Uppsala slott. Kommunen har inlett en utredning av var ett nytt museum skulle kunna placeras.
Samtidigt har Uppsala universitet planer på att flytta den del av sina konstsamlingar, som finns på ett av Konstmuseets våningsplan. I det sammanhanget har Carolina Rediviva nämnts som en tänkbar lokal, liksom Museum Gustavianum.
Kan kommunens konstmuseum och Universitetets konstsamlingar kampera ihop i ett nytt konstmuseum? Den frågan diskuteras också.
Samtidigt har Uppsala universitet planer på att flytta den del av sina konstsamlingar, som finns på ett av Konstmuseets våningsplan. I det sammanhanget har Carolina Rediviva nämnts som en tänkbar lokal, liksom Museum Gustavianum.
Kan kommunens konstmuseum och Universitetets konstsamlingar kampera ihop i ett nytt konstmuseum? Den frågan diskuteras också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!