Konstkännaren kan vara sju år

KRÖNIKA. Kultur i olika former är väsentligt för alla människor i utveckling, kanske särskilt för barn och ungdomar. Men det är inte alltid lätt att veta vad som tilldrar sig inom det stora området barn- och ungdomskultur. Här behövs mer bevakning, fler röster, många ingångar. Därför gör nu UNT Kultur en satsning på barn- och ungdomsgenren.

Maria Ripenberg

Maria Ripenberg

Foto: Jörgen Hagelqvist

Kultur och Nöje2011-08-27 09:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Små barn har ett så kallat magiskt tänkande som gör dem särskilt mottagliga för kultur i alla former. Det är väldigt givande - och roligt - att tillsammans med barn läsa böcker, gå på teater, se konstutställningar, lyssna på musik, ja, varför inte se en opera? Ingmar Bergmans uppsättning av Mozartoperan Trollflöjten var en av de filmer som rullade oftast i videon därhemma, när mina barn var små.

Då Uppsala Stadsteater lät sätta upp Figaros bröllop av samma kompositör, och ridån började gå ned efter 3,5 timmes föreställning, utbrast min sjuåring besviket: ”Är det redan slut?!”

Samma sjuåring följde mig till Konstmuseet på Slottet när Norrköpings konstmuseum ställde ut sina alster där. Efter att, med en kännares min, ha gått fram och åter framför en av målningarna, sågade han den totalt: ”Kludd på nära håll, kludd på avstånd” var hans omdöme. Vi hade ju läst Linnea i målarens trädgård, där man får lära sig att Monets näckrosor på nära håll ser ut som kludd, medan de på avstånd förvandlas till det allra vackraste blomsterbilder!

Döttrarna dramatiserade flertalet av Astrid Lindgrens filmer, vilkas repliker de memorerat ordagrant. Ronjarövarnas Helvetesgap fanns mellan soffan och fåtöljen i vårt vardagsrum. En söndagsmorgon stoppade de ärtor i sina små näsor. Doktorn fick plocka ut dem. Det var Madicken, det.

Men i ungdomsåren tappar man väl ändå intresset för kultur? Nja, rannsakar vi oss så minns vi nog att vi aldrig varit så ivrigt sökande efter svaret på livets gåtor som just under tonårstiden. Hur mycket känslostormande poesi skrivs inte på gymnasiet?

Kontentan är förstås att kultur i olika former är väsentligt för alla människor i utveckling. Men kanske särskilt för barn och ungdomar. I dessa tider är det dessutom viktigare än någonsin att tidigt i livet få en känsla för den allmänmänskliga universalgemenskap som kulturen erbjuder. Men det är inte alltid lätt att veta vad som tilldrar sig inom det stora området barn- och ungdomskultur. Här behövs mer bevakning, fler röster, många ingångar.

Därför gör nu UNT Kultur en satsning på barn- och ungdomsgenren. Varannan lördag skriver vi om nyheter inom området, intervjuar intressanta personer, recenserar böcker, musik, teater, film med mera. Vi hoppas kunna guida våra läsare genom kulturutbudet.

Barn- och ungdomskulturen får också en egen sida på nätet: unt.se/kultur/barnkultur. Där kommer vi att samla materialet från tidningen tillsammans med en del annat.

Men vi behöver också din hjälp. Händer det något intressant inom barn- och ungdomskulturen i Uppsala och Uppland? Känner du till någon person som borde uppmärksammas inom området? Då får du gärna tipsa oss genom att mejla till kultur@unt.se.

Välkomna till en ny kulturhöst - för alla åldrar!