Konsten som får oss att springa

Glöm evighetslånga konstvandringar – den nya tidens kulturupplevelser sker på löpande fot. UNT har tagit ett grepp om Uppsala konstmuseums nya joggingsatsning.

Kamplust. "Det fanns nog en tanke med att placera denna staty på en plats där människor ofta har brottats med upproriska känslor", säger Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum och ledare för skulpturjoggingen, vid Bror Hjorths skulptur "Engelbrekt med näven" vid Katedralskolan som är ett av joggingturens tolv konstmål.

Kamplust. "Det fanns nog en tanke med att placera denna staty på en plats där människor ofta har brottats med upproriska känslor", säger Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum och ledare för skulpturjoggingen, vid Bror Hjorths skulptur "Engelbrekt med näven" vid Katedralskolan som är ett av joggingturens tolv konstmål.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2016-08-10 08:00

Det var alla löpare runt omkring slottet, där Uppsala konstmuseum ligger, som fick museichefen Daniel Werkmäster att kläcka idén till en guidad skulpturjogging som förlängning av museets pågående utställning med skulptörerna Bror Hjorth, Carl Eldh och Carl Milles. På torsdag är det andra gången gillt för den joggande konstturen, som leds av Daniel Werkmäster själv och där deltagare under sju kilometers löpning hinner med sammanlagt tolv lokala verk av de tre skulptörerna.

– I och med att löpning är så pass vanligt i dag, tyckte vi att det passade extra bra att slå ihop med konst. På så sätt hinner folk med både kulturen och träningen, och dessutom hinner man till fler skulpturer än om man bara går, säger Daniel Werkmäster.

Hur pass tränad måste man då vara för att kunna hänga med konstmuseichefen och övriga kulturintresserade löpare?

– Jag har själv ett stort intresse för löpning och tränar själv, och det var väl också grundförutsättningen för att leda turerna. Men det är gruppen i sig som bestämmer vilken takt man ska hålla. Bara man springer och inte går, säger Daniel Werkmäster och fortsätter:

– Finns det någon nackdel med joggingformatet skulle det väl vara att man inte hinner stanna lika länge på samma ställe. Samtidigt blir det en lite lättsammare stämning när alla springer.

Och den som, likt undertecknad, inte förmår springa och prata samtidigt behöver inte vara orolig.

– Själva guidningen sker vid skulpturerna i fråga. Sedan kan den som vill förstås småprata sinsemellan mellan stoppen.

Har då Daniel Werkmäster några egna favoriter på skulpturrundan?

– Definitivt Sten Sture-monumentet, där blir det också bra backträning. Och så Bror Hjorths "Engelbrekt med näven" vid Katedralskolan, som ju ligger lite dolt till.

Utöver augusti månads skulpturjogging kommer konstmuseet under hösten även att arrangera två löpturer med inriktning på modernistisk skulptur respektive samtida skulptur. Dessutom arrangerar man också en guidad cykeltur till skulpturer av utställningsaktuella Carl Eldh, Carl Milles och Bror Hjorth.

– Det blir absolut en annan dimension till konsten när man samtidigt rör på sig. Vi har också pratat löst om att i framtiden arrangera guidade konstrundor med barnvagn respektive med hundar – det är ju också tillfällen när man ändå måste ut en sväng.

Uppsala konstmuseums skulpturjoggingturer äger rum torsdag 11 augusti, lördag 17 september och lördag 1 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!