Föreställningen Cooking Catastrophes hade premiär i torsdags och beskrivs som en matlagningsshow, ett scenkonstverk och en framtidsreflektion.
Konstnärerna Eva Meyer-Keller och Sybille Müller har bokstavligen tagit fasta på vår aptit på katastrofer och tillsammans med några kockar skapat en meny som består av ätbara skräckscenarion och klimathot: från terrorattacker till smältande glaciärer. Genom filmaren Marika Heidebäcks kameralins projiceras anrättningarna i storformat på väggen. Det puttar, ryker och skvätter när varm pumpasoppa landar i spöklikt rykande kolsyreis och gestaltar den isländska vulkanen Eyjafjallajökull. En speakerröst frågar sig om fjolårets utbrott verkligen var en katastrof. ”Ingen dog ju” konstaterar hon och raljerar lite över hur svenskarna ojade sig över alla inställda flyg.
Bläckfiskbläck blir till hotfulla oljeklumpar i en vinägrett. Ett salladsfat förvandlas till en skogsbrand, där lågorna slukar både sparris, rucola och lollo rosso. Med sina udda smakkombinationer och tillredningssätt tangerar föreställningen samtidigt såväl futuristen Filippo Tommaso Marinettis minst sagt udda rätter i boken Det futuristiska köket (La Cucina Futurista) som vårt uppenbara behov att koka ner katastrofer till konst.
Tragedier har alltid haft en given plats i kulturen, från krigsfasorna i Picassos Guernica till Don DeLillos 11 september-relaterade roman Falling man. Kanske är det så att konst har en annan möjlighet än nyhetsrapportering att bearbeta, tolka och placera katastroferna i en kontext. Det blir ett slags minnesmonument eller ett sätt att skapa medvetenhet – också om sådant som ännu inte har hänt.
Cooking Catastrophes vill väcka miljömedvetenhet, men om det är någonting man verkligen tar med sig hem så är det insikten om att begreppet katastrof alltid är relativt. Medan föreställningens ätbara World Trade Center-byggnader faller ihop i fonden påminner speakerrösten om att datumet 11 september redan var laddat i Sydamerika sedan militärkuppen i Chile 1973.
Efteråt trängs publiken kring matmodellerna med gaffel och sked. Själv funderar jag över svältkatastrofen i Östafrika som drabbar miljontals människor medan vi andra har råd att se kockar och konstnärer leka med maten i en festlokal i Nybohov. Det är en tankeställare i sig.
Fotnot: Cooking Catastrophes spelas även ikväll den 11/9 samt 12/9, 16/9, 18/9 och 19/9 i Nybohovs festlokal (Nybohovsbacken 50, T-bana Liljeholmen i Stockholm).