Konst i Norrtäljeån

För åttonde sommaren i rad inbjuder skulpturer och installationer till vila och provokation i ån som rinner genom Norrtälje. Konstverken på vattnet ska göra Norrtäljeån mer spännande.

Foto: Christer Bergström

Kultur och Nöje2009-07-01 09:10
Tio konstnärer ställer ut och det är fler än när projektet Konst i ån såg dagens ljus 2002. På tisdagen placerade de medverkande konstnärerna ut sina verk i ett ovanligt högt vattenstånd och starkt vattenflöde.
Flanörer längs stadens åpromenad kan betrakta verken fram till 15 augusti. När konstnären Bengt Grandin fick idén till Konst i ån var Norrtälje ensamma i landet med att på just det här sättet ställa ut konstverk i ett vattendrag. Vad Bengt Grandin känner till är det bara ytterst få orter i landet som tagit efter. Så här förklarar han hur utställningen kom till:
- Norrtälje konsthall hade varit igång i tjugo år. Det fanns ett väckt intresse för konst. Folk rör sig normalt längs ån och här, tänkte jag, har man tid att stanna upp för att se en vacker skulptur eller en spännande installation. Vi öppnar alltid Konst i ån första juli och i år avslutar vi den 15 augusti. Vi vill att folk längtar efter att få se sommarens nya upplaga och vill att de saknar den när konstverken tas bor i slutet av sommaren. Och att de börjar längta igen till nästa sommars utställning, säger Bengt Grandin.

Längs ån finns soffor, bryggor och promenadslinga. Den bilden kompletteras nu genom fysiska gestaltningar i årummet och Bengt Grandin hoppas att ån görs mer tillgänglig med Konst i ån.
Vattnets rörelser, flöde och ljus ger spännande effekter åt det konstnärliga uttrycket. När skulpturer och installationer möter vattenspegeln kan dessa förlängas genom ljus, speglingar och skuggningar.
Konstnären Ingegerd Möller har tagit med sig en liten bit av skogen i Noor utanför Norrtälje där hon har sin ateljé och bostad. Nedanför Konsthallen ska hon placera verket Naturen återtar. Det är en tre meter hög gran, vävd av färgad spinackerväv och andra textiler. Spinackerväv därför att det materialet är lätt och tåligt, torkar upp lätt och är fuktavstötande.
- Jag är intresserad av naturens krafter, dess förmåga att växa över, årterta vad vi människor skapat. Vi måste ständigt värja vårt livsrum. I ån utanför Konsthallen börjar lövsly växa. Jag har förstärkt detta återtagande genom att låta en gran växa mitt i ån, säger Ingegerd Möller som bara några meter därifrån för närvarande visar en separatutställning inne i Konsthallen.
För Martin Stenberg är liksom för Ingegerd Möller är det första gången de deltar i Konst i ån. Martin Stenberg har skapat Kopplingar och Skarvar som står i vattnet mellan Societetsbron och Hamnbron. Under en resa till Brasilien besökte han Sao Paolo och fick höra talas om att floden som rinner genom staden hade brunnit två gånger.

Hans verk till Norrtäljeån består av figursågade och målade figursilhuetter.
- I målningarna kopplas mina tankar om den brinnande floden ihop med vardagliga element. Verket är ett resultat av tusentals tankar som uppkommit under arbetets gång med verket, förklarar han.
Väster om Stora bron står Tidens sång av Annika Ekström, även hon med i projektet för första gången. Verket har byggts av två vävstolar, grov fiskelina, pinglor och koskällor.
- Tidens sång är min kärleksförklaring och samtidigt ett avsked till en försvinnande allmogekultur, förklarar ´hon koncist.
Konst i ån arrangeras av Konstnärsgruppen Se Norrtälje som bildades 2002 som en intressegrupp för att bland annat arbeta för den offentliga konsten i Norrtälje kommun.
FAKTA
De tio utställarna är: Johanna Heissenberger, Bengt Norling, Donald Karlsson, Annika Ekström, Arne Widman, Mari Pårup, Anders Engqvist, Karsten Möller, Ingegerd Möller och Martin Stenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!