Musik ur högklassiga högtalare, skapad med hjälp av högteknologiska datorer, möter i Örjan Sandreds kompositioner akustisk musik.
– Jag vill ge publiken ett starkt känslomässigt intryck, säger han. Jag hoppas verkligen att man ska bli nyfiken på vad jag håller på med.
I morgon kliver Örjan Sandred och en grupp musiker upp på scenen för att framföra fem verk som bär hans signatur, däribland ett nyskrivet.
– Publiken kommer att upptäcka en ljudvärld som de aldrig kan återskapa i sina egna hem.
Musik, menar Örjan Sandred, skiljer sig från andra konstnärliga uttryck eftersom den är abstrakt.
– Musiken finns bara under den stund som hjärnan kan uppfatta den, säger han. Att skapa musik är nästan som att skulptera tid.
Örjan Sandred, som till vardags undervisar i komposition vid universitet Manitoba i Kanada, är hemma i Uppsala för att ge en konsert som bland annat innehåller uruppförandet av hans tonsättning av Gustaf Frödings dikt "En Ghasel". Dikten har tonsatts många gånger förut, men aldrig tidigare på det här sättet.
– Jag visste att jag ville jobba med en svensk text, men det var ingen självklarhet att jag skulle välja just den här dikten eller ens en dikt av Fröding, säger han. Småningom hittade jag en engelsk översättning som jag började arbeta med. Nu känner jag den engelska texten bättre än den svenska.
Tonsättningen är ett beställningsverk, specialskrivet för den kanadensiska sopranen Sarah Jo Kirsch, som medverkar på fredagens konsert.
– Jag har länge velat skriva något för hennes röst.
Förutom "En Ghasel" innehåller konserten också tidigare kompositioner. Örjan Sandred har själv fått välja musiker och bestämma konsertprogrammet.
– Vi har försökt få till den här konserten i några år nu, säger han. Sakta men säkert har vi med lite hjälp nått fram till vårt mål.
För Gustaf Fröding, som under några år studerade i Uppsala, var naturen en ständig inspirationskälla. Samma sak är det för Örjan Sandred.
– Men det gäller kanske först och främst stämningar som finns i naturen, till exempel stämningen strax innan en isdimma släpper, inte naturen som sådan.
"Jag står och ser på världen genom gallret", så inleds Gustaf Frödings "En Ghasel". Dikten publicerades för första gången i hans debutbok "Dragspel och Dragharmonika", som kom ut 1891. Hur den låter översätt till engelska, och till musik, får man höra i morgon.