Knightley lyser som The Duchess

The Duchess skildrar ett fascinerande människoöde ur verkligheten i storslagen form utan att förfalla till att bara göra en biografi på film, tycker Björn G Stenberg.

Keira Knightley visar vilken hög klass det är på hennes agerande i The Duchess.

Keira Knightley visar vilken hög klass det är på hennes agerande i The Duchess.

Foto: SandrewMetronome

Kultur och Nöje2008-12-19 00:01
På ytan var hon hur priviligierad som helst. Georgiana Spencer, hertiginna av Devonshire, levde i en av sin tids rikaste familjer. Hon kunde utan vidare lägga en förmögenhet på kläder och var det sena 1700-talets ledande modeikon i England. Hon var intelligent och vältalig och betydde mycket för framväxten av det liberala partiet whigs.
Då var det en annan sak att det fortfarande så totalt var männens värld. Konventionerna styrde det mesta och den viktigaste uppgiften för en kvinna i de högsta kretsarna var att producera en son, en arvinge. Först då kunde de få ett uns av eget liv.

För Georgiana tog det två döttrar och ett antal missfall innan sonen äntligen kom. Under den tiden fick hon fick se sig snuvad på sitt livs kärlek. Den rejält äldre maken tog dessutom hennes bästa vän som älskarinna och denna fick flytta in i gemenskapen på det gigantiska godset. För Georgiana var det naturligtvis en omöjlighet med något liknande arrangemang, och då var hon ändå en ovanligt stark kvinna.

Det har gjorts ett antal historiska dramer där man mer velat göra en "realistisk" skildring av tiden som sådan. Keira Knightley, som spelar huvudrollen här, var själv med i mycket lyckade Stolthet och fördom. Där var kläderna leriga nedtill och allmänt solkiga även hos de högre stånden.
I The duchess verkar samhället bestå av de högsta kretsarna plus tjänare till dem. Några bönder, hantverkare eller ens fattiga människor verkar inte existera. Man kan i och för sig köpa den världsbilden som varande den som överklassen såg under samma tid , men det verkar lite väl endimensionellt. Det talas om att det mullrar på kontinenten och att "folket" i Frankrike och Amerika vill kasta bort tyranniet , men i England handlar det mest om att lite grann utöka rösträtten, till vissa grupper av välbeställda män. Kvinnor ska man bara inte tala om.

Regissören Saul Dibb har valt att fokusera på det vackra och storslagna. Som fond filmar han gärna det vackra, böljande engelska landskapet och de påkostade stora salarna. Detta matchar utan vidare med de fantastiska kreationer som främst Georgiana bär. Enorma peruker, kläder breda som cirkustält och lika brokiga. Det tog en rejäl stund att klä på sig och lika lång att av sig. Några spontana herdestunder var inte att tänka på.
Dibb får på det renodlade sättet Georgianas "fångenskap" att bli tydligare. Trots hennes stora välstånd och personliga styrka var hon slav åt det passande. Filmen har ett starkt genusperspektiv, även om männen också i mycket sitter fast i spelet. Fast ändå lite djupare hade jag önskat att Dibb velat gräva i det hela.

Det ska vara en skådespelare med enorm lyskraft för att skina igenom alla dessa ridåer. Keira Knightley lyckas dock med det och får övriga att blekna en del. Hon visar klassen på sitt agerande och då är det ändå namn som Charlotte Rampling, Ralph Fiennes och Hayley Atwell som finns i övriga roller.
The Duchess
Regi: Saul Dibb
Royal. Manus: Jeffery Hatcher efter Amanda Foremans roman Georgiana, Duchess of Devonshire. Foto: Guyla Pados. I rollerna: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell, m fl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!