Kinesisk magi i Uppsalakonsert

2006 belönades författaren och Kinakännaren Cecilia Lindqvist med Augustpriset för sin bok om det kinesiska instrumentet qin. Nu vill hon att Uppsalaborna ska få en möjlighet att höra det urgamla och magiska speldonet i en konsert tillsammans med två qinmästare.

Författaren Cecilia Lindqvist upptäckte det mytomspunna instrumentet qin i Kina redan 1961. Nu vill hon att Uppsalaborna ska göra detsamma, i en konsert på Museum Gustavianum.

Författaren Cecilia Lindqvist upptäckte det mytomspunna instrumentet qin i Kina redan 1961. Nu vill hon att Uppsalaborna ska göra detsamma, i en konsert på Museum Gustavianum.

Foto: Rikskonserter

Kultur och Nöje2009-03-12 17:10
Med de prisbelönade böckerna Tecknens rike och Qin har Cecilia Lindqvist gjort sig känd som en av de främsta svenska experterna på kinesisk kultur. Redan 1961 hörde hon qin spelas i Peking för första gången, i ett land som hade slutit sig för omvärlden.
- Dåtidens Peking var en grå stad med sparsamma matransoner och jag sov i en halmstoppad järnsäng som gjorde ont. Mitt i detta gråa, dystra lyckades jag hitta en liten institution som Mao hade godkänt där de satt och spelade qin. I efterhand har jag förstått hur privilegierad jag faktiskt var som fick komma in där och spela med dem, säger hon.

Qin är sedan tusentals år tillbaka ett av de mest vördade musikinstrumenten i Kina och det har alltid förknippats med samhällets elit. Därför stod det inte heller särskilt högt i kurs under kulturrevolutionen.
- En av de qinspelare jag träffade på 60-talet var kusin till Kinas siste kejsare. Numera är det Kinas nya elit, bankdirektörer och kulturpersonligheter som intresserar sig mest för qin, berättar Cecilia Lindqvist.
Qin är ett lågmält, meditativt och svårspelat instrument med strängar av tvinnat silke. I gamla tider ansågs det ha magiska kvaliteter och det har besjungits i en mängd dikter. I dag betraktas det som Kinas nationalinstrument.
- Ju mer man vet om qin desto vackrare låter det. Därför kommer jag att berätta om det under konserten. Trycket efter biljetter har varit enormt under vår turné och efter konserterna händer det att gråtande människor säger att det var det vackraste de har hört, berättar Cecilia Lindqvist, som just nu också glädjer sig åt att hennes bok Tecknens rike säljer i enorma upplagor i Kina.
- Tidigare längtade kineserna efter att få upptäcka den västerländska kulturen. Nu väljer många unga i stället att intressera sig för den egna kulturhistorien, som är längre och rikare, säger Cecilia Lindqvist.

Qinkonserten äger rum fredag 13/3 i Auditoriet på Museum Gustavianum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!