Keramik på skogsbrandstema
Bortom regn kommer sol, brukar man säga. Och precis så förhåller det sig med skogsbränder. Keramikern Christina Larsson har gjort en utställning på temat.
Glödande stenar. Porslinsskulptur på temat skogsbrand av Christina Larsson.
Foto:
— För människor och djur är en skogsbrand förödande, och jag har jobbat mycket med flyende djur och försökt få fram en känsla av katastrof. Men det är också en vacker katastrof. Det finns frön och örter som bara kan växa i jord som precis har brunnit och kanske har legat och väntat i tiotals år, säger Christina Larsson.
Glödande stenar i vitt porslin, trädstammar, krukor och kakelplattor med bilder av både förstörelse och spirande efterverkan hör till motiven som Christina Larsson lyfter fram. Det vita tunna porslinet, ibland ljussatt med lampor inifrån, agerar kontrast till keramiken som är gjord i den uråldriga tekniken svartbränning, som redan stenåldersmänniskorna kände till. Tekniken går ut på att bränna i en syrefattig miljö och när glöden har använt allt lättillgängligt syre ger den sig på leran. I vanlig svensk rödlera innebär processen att järnoxiden som är röd släpper syre och blir svart.
En skog som tidigare brann en eller två gånger på 100 år brinner i dag, tack vare skogsbolagens stränga övervakning, bara en gång på 10 000 år, vilket hotar mångfalden i naturen. I sitt arbete har Christina Larsson särskilt fäst sig vid den sotsvarta praktbaggen, en skalbagge som inte överlever utan skogsbränder.
— Den sotsvarta praktbaggen är helt beroende av skogsbränder för sin reproduktion. Baggarna dras till skogsbränder och träffas ofta vid pyrande myrstackar som kan glöda i veckor efter en skogsbrand. Precis efter en skogsbrand gynnas en hel del insekter, och med dem kommer fåglarna. Naturen behöver sina kriser, precis som vi människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!