Kan vi lita på Omar?

KOMMENTAR. Varför blir man fundamentalist? Och varför slutar man vara det? Fallet Mohamed Omar väcker många viktiga frågor, skriver Lisa Irenius.

Lisa Irenius

Lisa Irenius

Foto:

Kultur och Nöje2012-09-15 08:00

Varför blir man fundamentalist? Och varför slutar man vara det? Fallet Mohamed Omar - Uppsalapoeten som blev extrem islamist och nu har gjort avbön - väcker många viktiga frågor.
De är särskilt aktuella i dessa dagar, när det islamistiska våldet trappas upp runt om i världen som en reaktion på den anti-muslimska amerikanska filmen Innocence of Muslims.

Det finns onekligen starka laddningar kring islam i dag, där "extrema islamofober och extrema salafister triggar varandra", som SvD:s Bitte Hammargren uttryckte det i en analys (14/9).

Omars resa ger oss en lokalt förankrad anledning att fundera kring - och lära oss om - den extrema islamismens lockelse.
Betyder det att han kan ge oss svaren? Att vi kan lita på honom? Att han kan komma tillbaka i offentligheten och allt blir som vanligt igen? Knappast.

Han, som i flera år hade fått läsarnas förtroende i egenskap av skribent här i UNT och en rad andra tidningar, övergick till att sprida antisemitiska, homofobiska och antidemokratiska åsikter. Han har gjort människor rädda. Det kan inte - får inte - viftas bort.
Oavsett vilka förklaringar Omar nu lyfter fram till sin radikalisering kan han aldrig frånskriva sig eget ansvar. Det blir upp till honom att ta det ansvaret till vara i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!