– Det är roligt med att komma på kreativa idéer för museum som funkar en helt annan tid på dygnet än när vi vanligen har öppet, säger Linda Klementsson, chef på Gamla Uppsala museum och vice ordförande i Uppsalamuseernas informationsförening, den som anordnar Museinatten.
– Vi har märkt att många utländska studenter kommer till den här typen av arrangemang och nytt för i år är att ett av museerna har visningar på sammanlagt fem olika språk. De flesta av oss andra har på svenska och engelska.
Det är Uppsala konstmuseum som har guidade turer av sin nya utställning "På besök hos Anselme Boix-Vives". Den guidas på svenska, franska, arabiska, tyska och engelska under kvällen.
På Gustavianum ska det bli dramatiserade visningar på engelska och på Pumphuset kan man få lyssna till toa-vett från en talande toastol (sic!). På Linnémuseet kan man få lära sig mer om kvinnorna runt Linné och Medicinhistoriska museet lockar med guidningar runt ämnet "natt på Ulleråker".
Fredens hus guidar på sin utställning om Astrid Lindgren som opinionsbildare. Tropiska växthuset satsar på musik. Både taikotrummor och körsång kan höras bland växtligheten. Medan Uppsala domkyrka arrangerar vandringar utomhus, runtom kyrkan.
Gamla Uppsala museum kör hela dagen från förmiddag till kväll med virtuella visningar av området. Med hjälp av specialglasögon kan besökaren uppleva hur en vanlig dag på vikingatiden kunde gestalta sig. När kvällen blir allt mörkare får museet besök av en völva, fornnordisk spåkvinna, som kan skåda in i framtiden. Det är nu inte en riktig völva, men väl en människa som kan mycket om seden och som håller i en workshop om spådom, völvor och sejdning där publiken bland annat får prova på att hålla i en völvestav.
Högarna, som annars är förbjudna att beträda, ska bestigas under kvällen. Väl uppe på toppen får publiken guidning av det vikingatida området.
– Senast vi gjorde det hade vi tur och fick uppleva norrsken. Det kan nog bli en suggestiv upplevelse ändå i försommarnatten, säger Linda Klementsson.
Uppsala industriminnesförening guidar hos sig på enbart svenska och Bror Hjorths hus rundar av en räcka kvällsvisningar med en med temat "Bror Hjorth och erotiken" strax före midnatt.
En förhoppning är att besökarna cyklar runt bland stadens museum för att hinna besöka flera. Själv tänker Linda Klementsson försöka hinna in på Evolutionsmuseets ficklampsvisning av dinosaurier tillsammans med barnen och in till Tropiska växthusets körkonsert i regnskogen.
– Det är så suggestivt att se dinosaurier i ficklampssken, det tycker inte minst barnen!