– Jag tror att människor vill uppleva julens stämning av ljus och glädje, säger dirigenten Milke Falck.
I dag, den första advent, är startpunkten för advents- och julkonserterna, som alltid inleds med Bachs Juloratoriet.
– Det är en tradition som sträcker sig tillbaka ända till 1940-talet, säger dirigenten Milke Falck då jag träffar honom inför den stundande konserten i Uppsala domkyrka.
- Juloratoriet bildar den musikaliska upptakten till jultiden. Vi har någon gång diskuterat att framföra något annat verk vid första advent, men jag tycker Bachs julmusik är oslagbar i sammanhanget, konstaterar Falck, dock med den förändringen i år att en barnversion av Juloratoriet framfördes i ny form under gårdagen.
Under söndagens konsert medverkar fyrtio sångare ur Uppsala Domkyrkokör, tjugofem musiker ur Svenska barockorkestern och dirigenten Milke Falck som leder det hela.
Under advents- och juletid syns inget av det man kallat kyrkans kris med tomma bänkrader. Då är problemet snarare det motsatta. Trots den stora mängd konserter som ges verkar det inte vara tillräckligt, platserna räcker ofta inte till. Eller som Milke Falck uttrycker det: Det kan aldrig bli för många konserter under juletid.
Vad är det som gör att just advents och julens konserter är så välbesökta?
– Vi befinner oss i den mörkaste årstiden, då vill vi gärna uppleva ljuset och julens stämning och atmosfär. Det finns uppenbart ett behov av det. Jag tror också att människor vill uppleva känslan av gemenskap och glädje. Att få uppleva vad julen står för, med det kristna budskapet. Julen med Jesu födelse är en glädjefull tid av kyrkoåret som är lätt att ta till sig.
Även luciahögtiden är ju en tradition med djupa rötter som vi inte vill gå miste om, menar Falck. I domkyrkan blir det luciatåg med Uppsala domkyrkas flickkör samt Collegium Cantorum. Medan gosskören, som nyligen firade 90 år och därmed är Sveriges äldsta, uppför en stjärngossekonsert med spex i Konserthuset samma dag.
– Lucia och jul är ju så svenskt. Det är en tradition som inger trygghet. Kyrkan gör ju den traditionella julmusiken. Det tror jag folk vill ha.
Det vill säga samma sånger år efter år, favoriter som bara inte går att gå förbi i juletid som Jul, jul strålande jul och Gläns över sjö och strand eller Hosianna. Men även om de traditionella svenska julsångerna är ett måste försöker körerna ibland införa nya som exempelvis Py Bäckmans finstämda julsång Koppsången. Eller de engelska carols, som allt mer blivit en del av den svenska julmusiktraditionen.
– Ju närmare julen kommer desto större är behovet av stillhet, av att få stanna upp och andas ut från julstressen och att få en lugn stund med stämningsfull musik. Att få sätt sig ner och känna julfriden.
Julshowerna en modern jultradition
Lika säkert som att julen snart är här så är också de sedvanliga julshowerna med svenska artister och kändisar i antågan. Så också i jul – och i Uppsala.
Det har blivit ett slags kultur, eller kanske snarare tradition, att de svenska artisterna drar ut på vägarna innan jul med sina julshower. Till Uppsala kommer den förre dansbands- och skönsångaren Christer Sjögren, som vid det här laget gjort ett antal uppskattade julshower. I år framför han de klassiska julsångerna tillsammans med sångerskan Elisabeth Andreassen på Konserthuset den 14 december.
Också de tre schlagerdrottningarna Shirley Clamp, Sanna Nielsen och Sonja Aldén fortsätter att sjunga in julen tillsammans för tredje året nu. Deras julkonsert Vår jul, som hålls på Konserthuset den 5 december, gästas av skådespelaren Björn Kjellman och färöiske sångaren Brandur.
Också folkmusikerna drar ut på turné. För femte året i rad hålls konserten Jul i Folkton, handlar om julen förr och nu i alla dess former. Akustiska julvisor i folkton blandas med personliga julberättelser av de medverkande: Sofia Karlsson, Ale Möller, Lena Willemark, Esbjörn Hazelius Olle Linder, Roger Tallroth och Lisa Rydberg
Ja, och vad vore en jul utan Kalle. Allas vår Kalle – Moraeus – som tillsammans med sin ständige kumpan Bengan Jansson samt Orsa Spelmän och bandet Hej Kalle håller en konsert i Konserthuset den 11 december.