Jubileum för katt med civilkurage

I år fyller Uppsalas mest kända katt, Pelle Svanslös hela 80 år. Det firas bland annat på Parksnäckan på lördag.

Den första boken om Pelle Svanslös, gavs ut 1939  och hade illustrationer av Lucie Lundberg.

Den första boken om Pelle Svanslös, gavs ut 1939 och hade illustrationer av Lucie Lundberg.

Foto: EmmaLi Anséus

Kultur och Nöje2019-07-25 07:00

Gösta Knutssons barnböcker om en svanslös katt handlar om snällhet, civilkurage och allas lika värde.

– Han berättade om så mycket mer än bara några katter som busar, leker och retas. Knutssons böcker handlar om alla djurs och alla människors lika värde, oavsett hur de ser ut, säger artisten Anna-Karin Ako Oldeberg.

I mer än tio år har hon och några till givit föreställningen "Maja Gräddnos kalas" på Konserthuset i Uppsala och turnerat med den i hela landet. Hon har skrivit manus och musik på Gösta Knutssons böcker tillsammans med Anders "Grosse" Grotherus. Men till firandet i Parksnäckan 27 juli byter föreställningen namn och berättarperspektiv till "Pelle Svanslös fyller år". Pelle får då själv hålla i firandet av sin 80-årsdag.

– I början av föreställningen lär vi ut en "Hip hip hurra-sång" som barnen får sjunga med i, berättar hon.

Givetvis har ensemblen kattdräkter. Hon själv har Maja Gräddnos gräddvita päls, Michael Näslund gestaltar Pelle, Mats Tielman Lindberg spelar Måns och musikerna Anders "Grosse" Grotherus och Anders Bromander är det ekande radarparet Bill och Bull.

Första gången Gösta Knutsson berättade om Pelle Svanslös var i radio 1937 och 1939 kom den första av hans tolv böcker om katten. Berättelserna om Pelle Svanslös går ut på att den elake katten Måns tillsammans med Bill och Bull ordnar en sammankomst där svansen ska visas upp. Pelles har en råtta bitit av när han var liten. Men han lyckas alltid klara sig ur problemet och det är Måns som får stå med lång näsa.

Gösta Knutsson studerade vid Uppsala universitet och var engagerad i Stockholms nation och Uppsala studentkår. Många av förebilderna till katterna i hans böcker kommer ur dessa sammanhang. Pelle själv är författarens al­ter ego, och Maja Gräddnos har hans hustru Erna som förebild. Måns representerar ondskan och elakheten i allmänhet, men har drag lånade från Hitler och Mussolini. Bill och Bull lär ha sina förebilder i diplomaten och radiochefen Olof Rydbeck, respektive Bengt Lindberg, flygbolagsdirektör. "Allvetaren", radioprataren och Knutssons gode vän Ejnar Haglund, fick ge drag till Murre från Skogstibble.

Böckerna, som är översatta till flera europeiska språk, kan läsas som en protest mot stödet för nationalsocialismen i Sverige strax före och under andra världskriget, de är en satir över sin samtid. Den speglas i böckerna med inkallelser, mörkläggning, ransoneringskort och den danske katten som jagas av kattpoliser för att han är en kissling, det vill säga en quisling, en som samarbetade med tyskarna.

Med åren har Pelle Svanslös varit både på Kungliga operan (1988), på Uppsala stadsteater ett par omgångar, samt i SVT:s julkalender (1997). På 1980-­talet gjordes två animerade Pelle Svanslös­-filmer. 2000 gjordes spelfilmen "Pelle Svanslös och den stora skattjakten".

I Uppsala har han sannerligen lämnat konkreta tassavtryck. 2014 var Pelle Svanslös lekpark färdig att tas i besittning av lekande barn i Carolinaparken och med "Gösta Knutssons promenad" intill. På Åsgränd finns en liten glugg i barnhöjd med inbyggt Pelle Svanslösmiljö att titta på. Katten står också som klättervänlig staty i Stadsträdgården i Uppsala och har fått ett eget övergångsställe på Övre Slottsgatan. Senaste tillskottet är Pelle Svanslös cykeldag.

Nya böcker har givits ut om Pelle Svanslös på senare år, men av andra författare, om än i Gösta Knutssons anda. En ny animerad biofilm planeras ha biopremiär i december, lagom till jubileumsdagen för utgivningen av den första boken i serien, "Pelle Svanslös på äventyr" som alltså kom i december 1939.

Personligt

Gösta Knutsson

Född: 1908 i Stockholm, död i Uppsala 1973, författare och programchef vid Sveriges Radio i Uppsala 1936–69.

Introducerade frågesport i Sverige (1938), och i otaliga radioprogram, i en rad böcker lanserade han flera variationer av tävlingsformen och blev känd som ”magister Knutsson”.

Gösta Knutsson översatte också barnböcker för FIB:s gyllene bok.

Andra av hans barnboksfigurer är Tuff och Tuss samt Nalle Lufs.

Sista boken av tolv om Pelle Svanslös gavs ut 1972, "Pelle Svanslös ger sig inte".

Böckerna har givit upphov till bland annat en barnopera av Erland von Koch 1947, animerade långfilmer (1981 och 1985) och en julkalender 1997.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!