Joyce och andra godingar

KRÖNIKA. Den 16 juni infaller Bloomsday. Världen över firar beundrare av den irländske författaren James Joyce dagen, skriver Gunnar Carlsson.

Gunnar Carlsson

Gunnar Carlsson

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-16 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var ju den 16 juni 1904 som Joyce lät sin antihjälte, annonsförsäljaren Leopold Bloom steka en njure (!) i ottan på Eccles Street nr 7 för att sedan anträda sin långa vandring genom Dublins gränder och krogar i romanen Odysseus. Från ett torn vid det snorgröna havet i en annan ände av stan gav sig den unge Stephen Dedalus i väg.
Sent omsider skulle vandrarna mötas.
Denna omfångsrika, märkliga, bisarra och humoristiska skildring med sina knivskarpa detaljer, myller av gestalter, tankar och samtal utgör sedan länge både en tidsklocka och ett eget universum.
Om du skall läsa något i sommar, gör ett försök med Odysseus, och ge inte upp i första taget. Det är värt mödan.

Det kan bli mycket svårare. Jag träffade nyligen en vän från Strängnäs. Han hade startat en cirkel kring James Joyces värstingbok Finnegans Wake. Romanen har ju rykte om sig att vara en av de mest svårbegripliga i världslitteraturen.
Studiecirkeln hade krympt till två personer och tvingats att gå samman med en grupp i Stockholm för att inte duka under. Vid mötena fylls rummen av uppslagsböcker och lexikon när tolkningar diskuteras.
Gruppen, som hållit på ett bra tag, har hunnit till sidan elva i romanen!

Men det är ju varken svårighetsgraden eller textlängden som avgör vad som är god litteratur. Låt mig därför ge dig några tips om "tunna" sommarböcker som ändå ger rik utdelning.
Har du inte läst Linneaus detta jubelår? Varför i så fall inte sluka Magnus Florins egensinniga Linnéfantasi från Hammarby, Trädgården.
Eller fördjupa dig i Staffan Söderbloms Ursinnet, en sons mentala fadersuppgörelse.

Sándor Márais Glöd, är en skildring av vänskap och otrohet men ger perspektiv på vad tiden gör med våra känslor.
Bernhard Schlinks Högläsaren beskriver en annorlunda kärlekshistoria, men är främst en skarp belysning av den tyska skuldfrågan.
Eller varför inte njuta av Fredrik Sjöbergs Flugfällan, som får dig att inse vad litet du vet om sågsteklar, men samtidigt bli förtrollad av insektsforskaren René Malaises säregna levnadsöde.

PS. Bra böcker, men för många gubbar, tänkte du på det? Ge själv personliga tips om böcker i Kultur och nöjes diskussionsforum.