Jösses flickor gör comeback
Vad har hänt med kvinnokampen sedan 1974? Den frågan är utgångspunkten för den nya uppsättning av Jösses flickor, befrielsen är nära som ska regisseras av Maria Löfgren.
— Men jag vill inte se det som en historiepjäs. Det är en levande process som pågår hela tiden och det är viktigt att vara medveten om vad som hänt tidigare, säger Margareta Garpe.
Malin Axelsson och Maria Löfgren har samarbetat tidigare, 2002 med Och så levde vi lyckliga på Upsala stadsteater. Ett examensarbete från Dramatiska institutet där de båda haft Suzanne Osten som lärare.
— Det är så kul att det är just ni som ska göra det här. Vi kan fungera som mentorer, men jag har fullt förtroende för Malin och Maria, säger Suzanne Osten.
Stort publiktryck
Det kan vara lika delar politisk korrekthet och ekonomisk beräkning som får Stockholms stadsteaters chef Benny Fredriksson att satsa tid och resurser på en nyuppsättning av Jösses flickor. Få pjäser har blivit lika stora publikframgångar. Dåvarande teaterchef Viveca Bandler insåg vad få verkat förstått sedan dess: eftersom det är flest kvinnor som ser på teater så finns det en poäng i att visa deras liv på scenen. Publiktrycket blev enormt och Jösses flickor spelades på stora scen under två hela säsonger.
Dessutom ligger jämställdhetsfrågorna högst upp på den samhälleliga dagordningen.
— Det är skrämmande hur mycket i Jösses flickor som fortfarande är så aktuellt att det kunde ha varit skrivet i går. Kvinnan är fortfarande undantaget från normen, säger Maria Löfgren som ändå är hoppfull inför framtiden:
— Jag tror att det kommer att gå fort, vi är så trötta på det förtrycket att nu får det vara nog.
Men Suzanne Ostens som redan 1974 var med och hoppades att befrielsen var nära är en aning mindre optimistisk.
— Alla vill ha den här förändringen, men det finns samtidigt en stor inre rädsla som gör att man hela tiden faller in i samma gamla roller och strukturer.
Referenspunkt
Jösses flickor blev inte bara en stor publiksuccé, den har också blivit en symbol för hela 70-talets kvinnorörelse. Det är ingen lätt uppgift att göra en ny version av något så laddat.
- Jag föddes året efter att Jösses flickor hade premiär och har aldrig kunnat se den men ändå finns den som en naturlig referenspunkt. Därför känns det både spännande och svårt, säger Malin Axelsson.
Tanken är att ursprungspjäsen ska ombearbetas av Malin Axelsson och bli föreställningens första akt, medan andra akten ska vara helt nyskriven, med ny musik. 8 mars 2006 blir det premiär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!