Jesus som japan i Gamla Uppsala kyrka
Bilden av Jesus som japan, kines eller filippinare är lika legitim som den västerländska framställningen av Jesus som europe. I dag öppnar utställningen Made in Asia, där asiatiska konstnärer tolkar Kristus, i Gamla Uppsala kyrka.
Foto:
Vandringsutställningen Made in Asia har nått Gamla Uppsala kyrka efter att ha vandrat runt i landet ett drygt år. 17 asiatiska konstnärer och ett trettiotal verk i diverse stilar och utföranden är representerade och temat är bilden av Jesus Kristus och hans liv som det beskrivs i Nya testamentet.
Att utställningen gör ett stopp i just Gamla Uppsala kyrka beror på att kyrkan under sommarmånaderna har en väldigt hög besöksfrekvens. Uppskattningsvis 25-30 000 besökare kommer att se utställningen innan den drar vidare om en månad.
- För några år sedan ordnades utställningen Gud har 99 namn, och den här utställningen kan ses som en fortsättning på den, som var väldigt uppskattad och drog mycket folk. De här 37 verken har Svenska kyrkan köpt in på nationell basis. När utställningen har vandrat klart ska verken säljas. Gärna till kyrkor och församlingshem, säger Lars-Åke Skagegård, informatör i Gamla Uppsala församling, och pekar ut sin favorit i utställningen.
Det är den färgrika och kraftfullt målade kristusbild som är placerad bredvid altartavlan. Konstnären kommer från Indonesien och heter Ni Ketut Auy Sri Wadani.
- Den är härlig, det är så mycket färger. Det är ju en ganska lugn utställning annars. Den väcker knappast så starka reaktioner som Ecce Homo. Men den här bilden vet jag att någon har tyckt är lite obehaglig med allt blod och så.
Vi knyter gärna våra bilder till den verklighet som är vår vardag. Det är en av förklaringarna till att bilden av Jesus i västerländsk tradition allt som oftast visar en europeisk eller kaukasisk man, inte sällan med nordiska drag. Att tolka saker utifrån sin egen horisont behöver inte vara fel, men man måste komma ihåg att det finns många olika horisonter. Människor, i synnerhet vi västerlänningar, har som bekant en tendens att betrakta den egna kulturella tillhörigheten som normgivande sanning och andra kulturer som abnorma undantag.
Prästen Per-Anders Sölvin, som arbetar i Gamla Uppsala kyrka, tycker att utställningen smälter förvånande väl in i miljön, där den ordinarie verksamheten med gudstjänster, dop, bröllop och begravningar pågår som vanligt. Hans favorit bland verken är koreanska Shin Hye Jungs barnskulpturer.
- När jag kom in och såg dem första gången skrattade jag direkt. De är ju förlösande.
Made in Asia, Gamla Uppsala kyrka, 3 juli-7 augusti.
Utställningen är framtagen av enheten för kyrkans missionsansvar vid kyrkokansliets internationella avdelning i Uppsala.
Utställningen är framtagen av enheten för kyrkans missionsansvar vid kyrkokansliets internationella avdelning i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!