Jämför DDR-konstverket med svastikan

Det så kallade DDR-konstverket längst med Drottninggatan har väckt starka känslor. Nu har en moderat landstingspolitiker jämfört det med att hänga upp en svastika över Universitetsaulan.

Bild skapad av Stefan Olsson.

Bild skapad av Stefan Olsson.

Foto:

Kultur och Nöje2015-10-08 18:01

På sin facebooksida har den moderata landstingspolitikern Stefan Olsson under torsdagen delat ett antal bildkollage som han gjort i protest mot vad han kallar för "DDR-konstverket". Bland bilderna finns ett porträtt på Mao uppsatt på Domkyrkan och en banderoll på Lenin, Engels och Marx på Carolina Rediviva. De mest uppseendeväckande bilderna är dock den med en svastika som hänger över Universitetsaulan och bilden på Hitlers propagandaminister Goebbels på Stadshuset (som en vän till Olsson gjort).

Stefan Olsson förklarar att han gjort bilderna i protest mot den replika av en väggmålning som pryder en markvärmecentral invid Drottninggatan. Originalet målades av Max Lingner och finns på en vägg utanpå finansministeriet i Berlin. Konstverket är en del i den satsning som görs på Uppsalas nya paradgata och är skapat av konstnären Erik Krikortz, som kommer att göra fler konstverk längs med gatan.

– Jag gjorde bilderna för att jag var sur på Uppsala kommun, säger Stefan Olsson, som sitter i Uppsala läns landstingsfullmäktige.

Tycker du att det aktuella konstverket är jämförbart med att hänga upp en svastika på aulan?

– Jag tycker att det är fullt jämförbart. Det rör sig om två totalitära ideologier, som när det begav sig använde samma typ av bildspråk.

Tycker du att man kan jämföra regimen i DDR och Hitlerregimen när det gäller grymhet?

– Det tycker jag att man kan göra, det är ingen skillnad. Kommunismen har mördat fler människor, men under längre tid.

Vad har du fått för reaktioner på dina bilder?

– Många tycker att det är roligt att jag driver med det här. Av de som hört av sig till mig är det ingen som tagit anstöt.

I en tidigare artikel beskriver konstnären Erik Krikortz verket på följande sätt.

– Konstverket är del av ett större sammanhang – ett konstprojekt med arbetsnamnet Souvenir – där objekt hämtas till paradgatan från andra städer. Varje objekt slår en brygga mellan en plats, ett historiskt skeende och den svenska samtiden. Konstverken vill bland annat ställa frågor kring hur vi konstruerar samhället och vår gemensamma identitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!