Väggen ovanför den gamla trappan inne på butiken Granit är en till synes helt vanlig sådan, målad i kedjans basfärg vitt. Men där bakom döljer sig en mosaikvägg, gjord av Gustavsbergsformgivarna Egon Möller-Nielsen och Algot Törneman.
Det tog konstnärerna ett helt år att färdigställa Sveriges första stora emaljmosaik, Betande får. Troligen invigdes den i samband med Forums, nu Forumgallerian, öppnande år 1952. I dag går det knappt att få tag på en bild av väggen, så länge har den suttit dold.
Mosaiken är, enligt en osignerad artikel från 50-talet, gjord av 120 000 små stålplåtsbitar och skiljer sig från andra mosaiker vid den tiden genom bitarnas lika storlek. Det färglada konstverket föreställer bland annat den berömde konstnären och skulptören Stig Lindberg som håller upp ett keramikfat. I samma artikel beskrivs han som konstnärernas anonyme medarbetare, ett epitet som definitivt inte gäller i dag.
1992 byggdes hela gallerian om. Lokalen där mosaikväggen fanns blev nu klädbutiken Joy. I och med detta täcktes väggen över med en spegelvägg eftersom man tyckte att färgerna var för starka och inte passade in i butikkedjans stil. Sedan två år tillbaka har lokalerna tagits över av inredningskedjan Granit. Under en liten kort period var väggen blottlagd, men täcktes snart över med en yttre vägg som målades i vitt. Personalen har aldrig sett mosaiken men de får ofta svara på frågor från konstintresserade som undrar hur det står till med väggen.
– Folk undrar om konstverket finns kvar och om vi har sett det. En del berättar om väggen och om sina minnen av lokalen, säger Granits butikschef Linda Alm.
Tidigare var platsen varuhuset Forums huvudingång och trappan, som finns kvar i original från 50-talet, ledde upp till en lunchrestaurang. Miljön har förevigats i Arne Mattsons Hillman-deckare Mannekäng i rött som spelades in här 1958 och där mosaikväggen skymtar förbi.
Linda Alm berättar att hon fått höra mycket historier om trappan, och förstås om filmen.
– Vi har haft en del folk från Upsala-Ekebysällskapet som varit här och kämpat för att få fram väggen, men den passar tyvärr inte in i Granits koncept. Den finns ju dock kvar, vi har inte tänkt ta bort den. Men så länge vi finns kvar i lokalen kommer den att vara täckt, säger hon.
Några andra fynd som dykt upp på senare tid är fyra muralmålningar som man hittade inne på Bredgränd 12, gamla Folkets hus. De upptäcktes i samband med byggandet av gallerian 2011 och satt bakom ett antal gipsskivor. Motivet är en gigantisk fönstervy över ett romantiskt medelhavsområde och tros ha kommit till runt 1890, när huset byggdes. Målningarnas forna plats var en sidoentré till gamla Folkets hus med högt i tak och vita väggar som ytterligare spädde på palatskänslan som motiven anger. Vem konstnären var vet man inte.
Ulf Leijon är konservator och fick uppdraget att ta ner de 1,5 gånger 2 meter stora väggmålningarna, för att de skulle bevaras vid ombyggnationen. Ett inte helt lätt hantverk som kräver både tid och noggrannhet.
– Det gömdes nog undan av bekvämlighetsskäl och för att man inte hade någon respekt för målningarna, säger Ulf Leijon.
Från början var det fyra konstverk men ett av dem förstördes i byggandet och ett annat när målningen tagits ner. Nu ska de två återstående sättas upp i ett trapphus ett par meter bort, på Bredgränd 14.