Lavinen av berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier som präglade förra året har inte slutat. #metoo-rörelsen stillnar inte. Den dånar.
På årets amerikanska Golden Globe-gala är det kvinnorna som är i centrum.
I protest klär sig skådespelareliten i svart. Högburet fortsätter de bära uppropet som fick kraft i just denna skara. Inför Golden Globe lyfte bland andra Reese Witherspoon ett nytt upprop: Time’s Up.
Kvinnor i underhållningsbranschen kräver förändring, för kvinnor i alla branscher.
I svenska medier har det också skett en förändring. Kvinnliga makthavare tar mer plats. Någonting har hänt.
När Oprah Winfrey, som första svarta kvinna, tar emot prestigefyllda Cecil B. DeMill-priset på Golden Globe-galan väcks känslostormarna. Rösten bär och Oprah lovar: “A new day is on the horizon” (“En ny dag ska komma”).
Hennes tal avslutas riktat till de som är flickor i dag. De som nu växer upp. Det är till dem hon bör tala.
För trots #metoo:s sprängkraft hamnar fortfarande barnen i skymundan, samtidigt som många av vittnesmålen under #metoo visar något obehagligt: övergreppen börjar så tidigt. Det är småbarn som våldtagits av släktingar, mellanstadieelever som trakasserats av klasskamrater och ungdomar som ofredats i studentlivet.
Det #metoo pekar på börjar inte i arbetslivet, det bara fortsätter där.
Det finns mängder av forskning som visar att en stark röst blir starkare i medier. De svaga har alltid svårare att nå fram. Ett citat som ofta kopplats till seriefiguren Bamse, men som egentligen kommer från en bilderbok om Pippi Långstrump från 1947 för fram en viktig poäng: “Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”.
Med denna logik blir det självklart att framträdande personer som Oprah och Reese Witherspoon gör sin röst hörd. De får ljuda för dem som inte hörs.
Det största #metoo-uppropet #allavi gör mönstrena tydliga. Tystnadskulturen runt övergrepp finns överallt, inte minst i hemmet. Skuldbeläggandet har fram tills nu drabbat offren, inte förövaren.
En annan inte så uppmärksammad hashtagg är #husfrid. Uppropet kräver frihet från våld i hemmet.
När bransch efter bransch haft sina upprop, har jag saknat barnens utrop. Det för kommande generationer. För det här får inte fortsätta upprepas.
#tystiklassen är ett modigt exempel från barnens egen verklighet. Här samlas berättelser från skolelevernas vardag. Men när det gäller barnens värld måste vi vuxna också låna ut våra röster.
Som förälder behöver du ställa krav på skolan. Rastvakter ska vara aktiva och se vad som sker på skolgården. De ska vara beredda att reagera och finnas som stöd.
Skolan ska vara en trygg miljö, liksom idrottsklubben, hemmiljön och så vidare. Nu säger vi stopp. #stoppinteminkropp
Föräldrar, det är lätt att skygga undan från ämnen som kroppen, gränsdragningar och sexualitet, men ta del av det stödmaterial som till exempel Rädda barnen erbjuder.
Boken “Stopp! Min kropp!” ger tips om hur du kan agera; hur du kan ge ditt barn strategier och verktyg för att kunna sätta gränser och hur du kan vara ett föredöme när du bemöter människor i din omgivning.
För du ska vara en förebild för dina barn.
Precis som Oprah Winfrey försöker använda sin position för att stötta andra kvinnor, ska du stötta de som är svagare än dig.
Oprah kan med styrka säga sin åsikt – och hon blir hörd. När den nya dagen äntligen gryr ska ingen mer behöva säga metoo.
Hon visar vägen. För framtiden.