Med stridsropet Det finns bara krig lade Haparandabandet Raubtier hårdrocks-Sverige för sina fötter. Nu har gruppen inlett en andra offensiv med Pär Hulkoff som härförare och Uppsalamusikern Gustaf Jorde som ny, elbasbeväpnad stridsbroder.
– Vi hade harvat på hur länge som helst i olika musikprojekt men för två år sedan lossnade plötsligt allt. Aftonbladet hade oss på löpsedeln och det dröjde inte länge förrän musikvideon till Kamphund hade visats över 300 000 gånger på Youtube, berättar skogsarbetaren och före detta militären Pär Hulkoff.
Numera ägnar han nästan all sin vakna tid åt Raubtier som har fått sitt namn från den tyskdubbade versionen av Arnold Schwarzenegger-filmen Rovdjuret. Och Raubtier arbetar målmedvetet. Nyligen spelade gruppen in en musikvideo till låten En hjältes väg med Martin ”E-Type” Eriksson i rollen som råbarkad slagskämpe.
– Videon producerades av Uppsalakillarna Peter Mattsson och Olle Ferner. Det är ett gripande hjälteepos med stridande vikingar. Historien är bland annat inspirerad av nyheten om en verklig kille som mobbades ihjäl. Det är ett angeläget tema som ligger oss nära hjärtat och ett sätt att visa att vi inte bara är ett machoband, förklarar Pär Hulkoff.
Till stor del genomsyras dock Raubtiers texter av råa betraktelser kring brutalitet, våld och ond bråd död. Att ta del av Pär Hulkoffs poesi är som att sänkas ned i ett smärtfyllt gehenna där blodtörstiga dobermann gläfser och där bepansrade stridsvagnar krossar allt mänskligt som kommer i deras väg. Det är en bottenlös, norrbottnisk ondska, helt enkelt.
– Om man ska ta i så gäller det ju att ta i ordentligt. Eftersom texterna är på svenska och inte på engelska så känns det också som om ett filter är borta. Orden går rakt in. Jag läser mycket äldre poesi som Johan Ludvig Runeberg och Erik Gustaf Geijer för att hämta inspiration, berättar Pär Hulkoff.
Trots framgångarna har han och trumslagaren ”Buffeln” inga planer på att lämna Haparanda. När jag frågar Hulkoff om han inte ska flytta till Uppsala så skrattar han bara.
– Det är trevligt att åka hit ner men efter ett tag känns det som att det är alldeles för mycket folk överallt. Då längtar jag bara hem till dikena jag har pissat i, förklarar han och ler snett.
Kulturellt känner sig Pär Hulkoff dessutom ofta mer hemma i den finskbesläktade mentaliteten än i den svenska, påpekar han.
– I Tornedalen och i Finland så har vi en kärvare stil som nog anses föråldrad här nere. I södra Sverige så är det ju skamfyllt att vara manlig. Hos oss är det precis tvärtom.
I somras hoppade Raubtiers basist Hussni Mörsare av och via kontakter i hårdrocksvärlden fick bandet upp ögonen för Uppsalamusikern Gustaf Jorde, mångårig frontman i dödsmetallbandet Defleshed.
– De ringde mig en och en halv vecka innan Raubtiers spelning på Metaltown i Göteborg. Det var bara för mig att skrida till verket, säger Gustaf Jorde.
Festivalspelningen i Göteborg blev en enorm succé.
– Vi spelade på den mindre Close-Up-scenen. Ändå kom det 4 500 personer. De slet ner tältväggarna runt omkring oss för att få plats, berättar Gustaf Jorde.
Tack vare honom har Raubtier nu fått en andra bas i Uppsala. Närheten till Arlanda gör staden till en utmärkt utgångspunkt för olika uppdrag runt om i landet.
– Tidigare åkte bandet buss. När vi skulle lira på Metaltown hade de kört i elva timmar från Haparanda och de hade ögonen i kors när de kom fram till mig i Uppsala. Några timmar senare väntade en ny resa till Göteborg. Nu flyger bandet i stället, säger Gustaf Jorde.
Raubtiers stora popularitet har bland annat lett till att de har blivit inbjudna till Melodifestivalen två gånger. Pär Hulkoff har dock valt att tacka nej till den möjligheten att marknadsföra bandet.
– Våra fans vill inte se oss i Melodifestivalen och farmödrar vill inte heller sitta framför tv:n och se någon stå och vråla ”Achtung Panzer!”. Vi bygger vår karriär steg för steg i stället, genom att turnera, precis som Motörhead gjorde en gång i tiden, säger Pär Hulkoff.
Ett av Raubtiers största fans är Peter Stormare, Hollywoodskådespelaren som Hulkoff träffade i Överkalix i samband med inspelningen av långfilmen Jägarna 2.
– Efter alldeles för många öl bestämde vi oss för att göra något ihop. Stormare har bland annat sjungit nationalsången iförd en Raubtiertröja på Luleå Hockeys hemmaarena. Det kändes stort, säger Pär Hulkoff.
I morgon, lördag, kliver Raubtier av Finlandsbåten efter ett engagemang till havs. Därefter styr de sin musikaliska stridsvagn mot Uppsala och Teaterbaren där rockklubben Krom huserar.