Irans Pavarotti till Konserthuset
Den klassiska persiska musiken (musighi-ye asil) består av tolkningar av de stora sufipoeterna Hafez, Rumi och Attar. En av de stora vokala tolkarna intar på lördagskvällen Konserthuset. Bakom epitet "Irans Pavarotti" står den snart 60-årige Shahram Nazeri.
Shahram Nazeri
Foto:
- Musiken är ett kall från himlen. Det är omöjligt att ta sig ur den ocean av känslor som den utgör, säger Shahram Nazeri.
Den klassiska persiska musiken har en lång historia med rötter i förkristen tid och är mycket komplex och teoretiskt detaljerad. Grunden består av ett fast system, dastgah. I framförandet är ornamentering central och sångaren kan genom olika variationer, gusheh, sätta sin personliga prägel på den givna grunden. Denna tolkning visar såväl sångarens förtrogenhet med teorin som hans unika förmåga att framföra musikens skönhet och kraft.
För Nazeri existerar ingen annan persisk musik än den klassiska och han uttrycker stor avsky för den kommersiella musiken.
- Jag äcklas av bruksmusik. I dag poppar det upp nya artister som varar ett par veckor varpå de glöms.
Nazeri menar att intresset för den klassiska musiken sjunkit stadigt efter revolutionen och ägnats blygsam uppmärksamhet. Han är inte särskilt optimistisk i fråga om genrens framtid
- Den klassiska musiken kräver utbildning, hårt slit och en djup förståelse av en hel kultur, dess historiska rötter, litteratur osv. Tyvärr är många av dagens iranska ungdomar mer intresserade av internet och parabolsända utländska kanaler. Med tanke på all överkonsumtion och överflödig teknologi är det genuina skapandet utrotningshotat. Vi har allehanda teknik men saknar rötter och identitet. Det är därför svårt att se hur den klassiska persiska musiken ska överleva, säger han oroligt.
Nazeri har vunnit många priser, däribland Living Legend Award (University of California Los Angeles) och The Irvine City Hall Award of Distinction in Persian music. Sångaren har uppträtt live på BBC och Fox Channel samt på konserthallar världen över, bland annat Kodak Theatre, Royal Albert Hall, Brooklyn Academy of Music, Roma Europa Festival, Sao Paolo Music Festival och så vidare. Han är bosatt i Teheran och ger bara ett fåtal konserter varje år. Han har aldrig slagits av tanken att flytta från Iran.
- Min kreativitet dör när jag vistas för länge utomlands. Min musik är så bunden till Irans rötter, kultur och litteratur att jag inte kan befinna mig någon annanstans.
Shahram Nazeri har varit i Sverige ett tiotal gånger.
- Ett underbart land med gästvänliga människor som visar stor respekt, säger han. Lördagens konsert i Uppsala tänker han huvudsakligen ägna åt sina Rumi-tolkningar men även en del lokal musik från hans kurdiska hemtrakter.
- Det blir en spirituell och känslosam kväll, utlovar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!