Instängda systrar i klassiker

Premiären för Östgöta nationsteaters uppsättning av klassikern Bernardas hus närmar sig. Robin Färdig som regisserat ensemblen tycker att pjäsen alltför ofta uppmärksammats som kvinnopjäs. Därför har han låtit män göra några av rollerna. Även om dessa är just frånvarande.

Från vänster: Renée Goldkuhl, Johanna Björk, Daphne Wahlund, Elin Gärdeborg

Från vänster: Renée Goldkuhl, Johanna Björk, Daphne Wahlund, Elin Gärdeborg

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2008-04-30 00:01
Arbetet med uppsättningen började redan i oktober då ensemblen läste och analyserade texten om Bernarda som håller sina överåriga döttrar instängda.

När gruppen blivit mer sammansvetsad delades rollerna ut och det verkliga repetitionsarbetet kunde börja.
- Vi pratade om pjäsens ideologi kom vi fram till att den handlar om att kvinnor kan återskapa kvinnoförtryck och att det är något som är naturligt, säger Robin Färdig.

När UNT besöker nationsteaterns repetition möts vi av en uppspelt ensemble. Spelplatsen är biblioteket där scenen klätts helt i vitt medan skådespelarna alla bär sorgens svarta färg. Scenerna repeteras i fri ordning och regissören Robin Färdig deltar själv som skådespelare. Utgångspunkten tycks vara att individerna som gör rollerna är de viktiga. Plötsligt hettar det till i en av scenerna, Adela, yngsta dottern, beskylls för att ha gömt Pepé Romanos porträtt och drabbar samman med modern.

- Bernarda är en väldigt tydlig förtryckare, jag har försökt göra henne till människa också, säger Robin Färdig.
Federico García Lorca sägs ha eftersträvat enkelhet och realism när han 1936 skrev Bernardas hus. Det som utspelade sig på scenen skulle inte vara förskönat eller poetiskt på något vis. När Östgöta nation nu tar sig an pjäsen har tidsaspekten förblivit någorlunda densamma även om ensemblen gjort många förändringar för att inte fastna i manuset. En av de har handlat om att ta in män i handlingen som informationsbärare.

- Männen är inte närvarande i själva universumet. Det är dom man pratar om, inte med. De är skuggor och en del av kulisserna, säger Robin Färdig.
Nadia Claesson Hersan och Renée Goldkhul som både spelar i pjäsen och ansvarar för produktionsbiten, menar att sammanhållningen i gruppen snabbt blivit stark trots att alla är väldigt olika som individer.
- En del har spelat teater tidigare, andra är helt nya. Någon pluggar medicin, någon har en pol mag, säger Nadia Claesson Hersan.

Och kanske är det därför som ensemblen verkar känna sig rätt så lugn inför den kommande premiären.
- När vi repade i går så kändes det som att dom kan pjäsen lite för bra. När man är för trygg finns det risk för att man slår på autopiloten och börjar tänka på tvättiden i stället för det som händer på scenen, säger Robin Färdig.
Östgöta Nationsteater ger föreställningen Bernardas hus den 3, 4, 6 och 7 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!