Inre och yttre landskap på Norrlands

Två jämtar ställer ut på Norrlands nations galleri. De säger att de är lika men olika. UNT tar reda på hur.

Karl-Erik Jamtås hänger en av målningarna ur serien Bortomljud.

Karl-Erik Jamtås hänger en av målningarna ur serien Bortomljud.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2008-04-18 15:25
Plötsligt bestämde han sig får att börja måla. Så han gick till Clas Ohlson och köpte oljefärger, penslar och dukar. Hustrun tittade på det han åstadkom och sade, mycket häpet:
- Så du kan...!
Staffan Sandler är en intensiv person. Han pratar och visar, argumenterar och berättar anekdoter samtidigt som han plockar bland de målningar som han just håller på att hänga i det lilla galleriet på Norrlands nation i Uppsala.

Han är välkänd på Norrlands, har varit aktiv där sedan han var 1Q och qurator quratorum på nationen under studietiden för ett antal decennier sedan. Under senare år har han arrangerat mer än halvdussinet konstutställningar i galleriet, som har sin ingång alldeles till vänster om stora porten.
2005 visades bland annat verk av Hans Wigert och Johan Tirén. Nu är det Stockholmsboende jamten Karl-Erik Jamtås som visar sin sparsmakade konst. Och så konstkuratorn själv, Staffan Sandler.

Vad är det då han målar, det som så plötsligt bröt sig ut nyåret 2003?
- Svartlöga, vi äger ett skärgårdshemman. Dit hör den obebodda ön Vindelskär. Jag ska måla därifrån i tio år, säger han och berättar om hur han vill värna och bevara den ömtåliga, vackra skärgårdsnaturen.
Detsamma gäller områdena kring hans födelseby Fåker i Jämtland mellan Näkten och Storsjön.
Hans måleri är rakt på sak. Här den vitmenade vinterhimlen, klipporna, sommarvattnen, mossorna och lavarna som klänger på stenen, molnen som drar förbi, starka ögonblick utan sentimentalitet, ofta berättade med snabba, kraftfulla penseldrag.

Var har han lärt sig måla?
- Ingenstans. Jag har ingen som helst konstnärlig skolning. Jag hade varken tecknat eller målat när jag tvärbörjade 2003. Jag har varit reklamdirektör hela livet.
Som sådan har han haft mycket med konst att göra. Firman Sandler Mergel, som han har ihop med sin hustru Helene, har bland annat producerat konstkataloger och böcker åt Waldemarsudde och Moderna Museet i Stockholm i många år.
- Mitt yrkesliv har varit sprängfyllt av skapande. Jag har varit reklamman, formgivare, producent och förläggare. Jag har hittills fått vara kreativ 1560 veckor i sträck i mitt arbetsliv - vilken ödmjukhet och tacksamhet känner jag inte inför det!

Det fanns konst på väggarna i barndomshemmet i Fåker. Föräldrarna var konstintresserade. Och med tiden har Staffan Sandler fått personlig kontakt med konstnärer som betytt mycket för honom: Lennart Rohde, Hans Wigert, Rune Hagberg, Curt Asker.
I samma rum som Staffans Sandlers målningar, som berättar om hans känslor för den natur han vördar och vårdar, hänger Karl-Erik Jamtås abstrakta berättelser om inre tillstånd, som kanske också berättar om naturen i Jämtland... eller någon annanstans... samtidigt som de utforskar ytor, rumslighet och tid.
- Det finns någonting bortom innan, säger Jamtås.
Vi ser på fyra målningar ur den långa serien Bortomljud och han säger att han själv ibland blir rädd för något i de egna målningarna. Där finns någonting som hotar, en fara, man vet inte vilken.

- Och just det fascinerar mig!
Staffan Sandler är autodidakt. Karl-Erik Jamtås högeligen utbildad: Bildkonstakademien i Helsingfors, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Konstfack mm. Vad har de båda gemensamt? Båda är jämtlänningar. På ytan kan deras måleri tyckas vara av helt olika art. Men Staffan Sandler målar sina landskap så som han ser och älskar dem, och Karl-Erik Jamtås skriver om sig själv på sin hemsida: "Landskapet är en dimmig hägring långt bort i minnet ... tränger ända ut hit, nästan ända upp till ytan."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!